Do Varů dorazila hvězda Smrtonosné zbraně

9. 7. 2008 18:40
Danny Glover: Být dědečkem mě strašně baví
Herec Danny Glover přijel do Karlových Varů představit film Honeydripper.
Herec Danny Glover přijel do Karlových Varů představit film Honeydripper. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Karlovy Vary - S úsměvem a v krémově bílé kšiltovce odpovídal hlubokým sametovým hlasem na otázky novinářů na karlovarském festivalu herec Danny Glover. Přivezl sem svůj nový snímek Honeydripper, ale i film Michela Gondryho Prosíme přetočte.

Ve Varech ještě ve středu převzal Cenu prezidenta festivalu Jiřího Bartošky.

"Na žádný nástroj nehraju, ale hudba vždy byla a bude součástí mého života - a to hudba všech žánrů," odpovídá Glover, který ve snímku Honeydripper Johna Saylese ztvárnil vysloužilého bluesmana Tyrona. Film se odehrává v Alabamě padesátých let.

Dobové rasové téma v něm ale nehraje hlavní roli. "Ten film není o politice ani lynčování, tahle témata jsou tam spíš v pozadí," říká režisér Sayles. S ním a Gloverem tiskovku absolvovala i producentka filmu Margaret Renzi.

Herec Danny Glover s režisérkou filmu Honeydripper John Saylesovou.
Herec Danny Glover s režisérkou filmu Honeydripper John Saylesovou. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

"Zajímalo mne vyprávět spíš o tom, že lidé mají své vlastní životy a nemusí si nutně uvědomovat pozadí toho, jak žijí."

Glover začínal s herectvím až kolem třicítky, vystudoval ekonomii a dlouho ho prý ani nenapadlo, že by se mohl herectvím živit. "Pracoval jsem v sanfranciských komunitních centrech a hrál jsem v tamních komunitních divadlech," popisuje začátky.

Absolvent kurzů Black Actors Workshop se objevil na divadelní scéně a ve filmu na přelomu 70. a 80. let. Debutoval v epizodní roli v Útěku z Alcatrazu po boku Clinta Eastwooda; slavnější je jeho herecká účast ve filmech Místa v srdci z roku 1984 a Silverado či v Purpurové barvě - kde ztvárnil bohatého farmáře tyranizujícího svou manželku.

Danny Glover je jedním z nejuznávanějších černošských herců Hollywoodu, na téma prohnilosti hollywoodského průmyslu se také nejvíce rozohnil.

"V Hollywoodu není jen rasový problém. Patnáct chlapů tam rozhoduje o tom, co uvidíme a kolik toho uvidíme. Je tam málo představivosti, myšlenkové hloubky a nadšení a lidé často nemohou dělat to, co dělat chtějí."

Smrtonosná zbraň: Mel Gibson a Danny Glover
Smrtonosná zbraň: Mel Gibson a Danny Glover | Foto: Aktuálně.cz

Přesto charismatický herec nezanevřel ani na svou divácky nejoblíbenější roli  - postavu Rogera Murtaugha,  parťáka Mela Gibsona ze čtyř dílů Smrtonosné zbraně.

"Nemyslím si, že by mě ta role nějak zaškatulkovala. Všechny ty čtyři filmy mne hrozně bavily. Ale svou momentální kariéru považuju stejně za úspěšnější," dodává s tím, že radost mu nyní dává nejen jeho práce, ale i jeho čtyřletý vnuk.

"Být dědečkem mě strašně baví," vyznává se s tím, že vnukovi pustil i Honeydrippera. "Řekl mi už, že chce být také hercem."

Glover vzpomínal i na spolupráci s Michelem Gondrym, jehož snímek Prosíme přetočte je jedním z nejvřeleji přijatých filmů festivalu. "Báječně jsem si to užíval, velmi rád jsem spolupracoval s Jackem Blackem nebo Miou Farrowovou."

Čtěte také: Speciál - vše o Karlových Varech

Delší dobu už Glover připravuje filmový projekt s venezuelským prezidentem Hugo Chávezem, jehož je velkým sympatizantem. "Jsme stále ve fázi získávání financí. Ale rádi spolu diskutujeme o spoustě věcí, co se dějí ve světě i v regionu."

Glover je jako řada jeho kolegů i režisérem; aktuálně pracuje na filmu o Toussaintu-Louverturovi, vůdci povstání otroků proti francouzským kolonizátorům na Haiti. "Neznamená to ale, že opouštím svou profesi, prostě mě režie baví," říká, zatímco se vedle potutelně usmívá jeho režisér Sayles: "Když může režírovat Mel Gibson, tak proč ne Danny?"

Už deset let se Glover věnuje charitativní práci jako vyslanec dobré vůle při OSN. "Nestal jsem se jím proto, abych byl populární, debata o světovém rozvoji mne hodně zajímá."

Ani při své angažovanosti si ale nemyslí, že by mohl svět změnit. "Jeden člověk svět nezmění, může jen vyslovit své volání po změně. I Martin Luther King nebo Gándhí pochopili své role a nechali prostor svým hnutím, která je přerostla."

 

Právě se děje

Další zprávy