Dny kritiků Variety nabídnou i matematický horor

Irena Hejdová Irena Hejdová
7. 7. 2008 16:40
Bude mít Krausovo Městečko následníka v sekci Variety?
Slováci na MFF Karlovy Vary: Poločas rozpadu
Slováci na MFF Karlovy Vary: Poločas rozpadu | Foto: MFF KV

Karlovy Vary - deset skvělých evropských filmů uvádí na festivalu už pojedenácté sekce Dny kritiků Variety. Snímky vybírané redaktory tohoto prestižního hollywoodského listu zastupují nejrůznější země i styly - je mezi nimi švédský romantický film Ciao bella, nizozemská road movie Dunya a Desie i francouzské drama Zabiják.

Radovan Holub, který sekci koordinuje, nejvíc upozorňuje na tři filmy: kung fu Bojovnici, italské Nech to být, Johnny a lucemburské Arabské noci.

Ve výběru jsou ale i další lahůdky, třeba snímek Fermatův pokoj. "Je to matematický horor," říká Holub, "Skupina matematiků je v něm uvězněna v místnosti, která se smrskává vždy po hodině, když nevyřeší matematické kódy."

"Jak ukazuje řada ocenění evropských filmařů z Cannes - a mnohým z nich ještě nebylo ani čtyřicet - evropský film zažívá právě nyní tvůrčí rozmach," říká zakladatel programové sekce Dny kritiků Variety a výkonný ředitel časopisu Steven Gaydos.

Do výběru se dostal i zástupce Slovenska, snímek Poločas rozpadu. Česko ve výběru ale opět chybí - jen před lety tu bylo uvedeno Městečko Jana Krause. "Variety film tehdy označilo za odvážný a politicky zajímavý," připomíná Holub.

V tom možná podle něj tkví absence českých filmů ve výběru Variety posledních let. "Až budeme u nás točit odvážné a politicky zajímavé filmy, tak bude ve výběru třeba znovu i domácí snímek."

Dny kritiků Variety v pondělí pořádají koktejl na terase Thermalu a večer party, na které desítka režisérů převezme ocenění od redaktorů Variety. Všechny jejich filmy se zároveň dočkají ve Variety recenze, a dostanou se tak do širšího povědomí.

Sedm z deseti filmů jsou debuty mladých režisérů. "Novináři z Variety hledají své favority na festivalech - i když jsou ve výběru i tituly, o kterých vůbec nevím, jestli už někde byly k vidění," dodává Holub.

Akci pořádá European Film Promotion, finančně akci podporuje evropský program Media.

 

Právě se děje

Další zprávy