Cézannův Chlapec v červené vestě je na světě. V Srbsku

Kultura Reuters Kultura, Reuters
12. 4. 2012 14:03
Plátno zmizelo při jedné z nějvětších loupeží ve Švýcarsku
Cezanne nalezený v Srbsku
Cezanne nalezený v Srbsku | Foto: b92.net

Bělehrad - Srbská policie věří, že se jí konečně podařilo získat malbu Chlapec v červené vestě od Paula Cézanna. Mistrovské dílo impresionismu v ceně 109 milionů dolarů, tedy více než dvou miliard korun, odcizili neznámí pachatelé ze švýcarské galerie v roce 2008 společně se třemi dalšími cennými originály.

"Věříme, že se skutečně jedná o Cézannova Chlapce v červené vestě a v souvislosti s tímto obrazem byli zadrženi již tři podezřelí," řekl Reuters oficiální zdroj, který si však nepřál být jmenován. „Nejen srbští, ale i další zahraniční experti se nyní snaží ověřit, zda je plátno skutečný originál. Tento obraz má cenu desítek milionů euro," " dodává.

Plátna impresionistů zmizela před čtyřmi lety

Chlapec v červené vestě je nejcennějším obrazem, který byl ukraden v rámci jedné z největších světových loupeží. Před čtyřmi lety do muzea v Curychu vtrhli tři ozbrojení maskovaní muži a odcizili několik nenahraditelných originálů ze sbírky nadace průmyslníka Emila Georga Bührleho. Mezi ukradenými obrazy byla také díla Vincenta van Gogha, Clauda Moneta a Edgara Degase. Dva z ukradených obrazů byly objeveny pár dní po loupeži v odstaveném autě, Cézannovo mistrovské dílo se však po celé čtyři roky nedařilo najít.

Chlapec v červené vestě vytvořil Paul Cézanne pravděpodobně okolo roku 1888. Slavný impresionista na něm zachytil chlapce v tradičním italském oděvu, pro který je charakteristický modrý šátek a pásek společně s červenou vestou. Další tři verze této malby jsou vystaveny v několika muzeích ve Spojených státech amerických.

 

Právě se děje

Další zprávy