Český "Banderas" vymění světová pódia za jih Čech

Red
7. 6. 2012 17:58
V Českém Krumlově zahraje špičkový violoncellista Jiří Bárta
Foto: Aktuálně.cz

Český Krumlov - Nadšený propagátor soudobé hudby, který se nebojí uvádět nová díla v českých nebo rovnou světových premiérách. Znovuobjevuje skladby zapomenutých skladatelů 19. století a snaží se o autentickou interpretaci staré hudby. Takový je špičkový violoncellista Jiří Bárta, který hlavně s dlouhými vlasy připomínal temperamentního herce Antonia Banderase. 

V létě se předvede v Českém Krumlově a odskočí si tak z pódií festivalů po celé Evropě (Barcelona, Berlín, Bratislava, Mnichov, Salzburg, Paříž, Londýn), Severní i Jižní Americe (New York, Los Angeles, Buenos Aires), Asii (Istanbul, Tokio) i Austrálii (Newport).

Čtěte také:
Zázračné děti vyzrály a brzy zahrají Českému Krumlovu

Iniciátor, dramaturg a spoluzakladatel Mezinárodního festivalu komorní hudby v Kutné Hoře se ale odmala věnoval spíš autům nebo focení. Klasika jako Beethoven s Mozartem ho oslovila mnohem později, než by se u špičkového hudebníka očekávalo - až někdy v sedmnácti letech. Nijak ho ale netrápí, že jako hráči na violoncello se mu nikdy nepodaří oslovit masy diváků. Je mu jasné, že vážná hudba není pro každého a že někdo se k ní za celý život prostě nikdy nepropracuje.

Foto: Aktuálně.cz

Vášnivý motorkář

Relaxuje možná trochu jinak, než by posluchači komorní hudby očekávali - rozhodně ne komorně, ale naopak s velkým rámusem. Baví ho totiž jeho silná motorka. A kromě brázdění silnic si užívá i cestování po světě. Na stovky míst se dostal právě díky svému umu a dokonce takhle potkal i svoji životní lásku. Seděla v publiku na koncertě v Turecku. Bárta si ji přivezl do Prahy, kde se vzali a mají spolu dvě děti. 

Přední český violoncellista vystupuje s těmi nejvěhlasnějšími orchestry - s Českou nebo Slovenskou filharmonií, Royal Scottish National Orchestra, Royal Liverpool Phliharmonic nebo Berliner Symphoniker. Spolupracuje tak s dirigentskými esy, jakými jsou například Jiří Bělohlávek, Charles Dutoit, Libor Pešek, Gennadij Rozhdestvenski nebo syn legendárního ruského skladatele Dmitrije Šostakoviče Maxim.

Řady ocenění

Jeho dokonalou hru na violoncello dokázalo ocenit mnoho odborníků. Bártovy četné nahrávky u firmy Supraphon mu vynesly dvakrát Cenu Harmonie jako nejlepší nahrávky ve svých kategoriích (1995 a 1999). Konkrétně dostal cenu za Bachovy violoncellové suity a Šostakovičovy koncerty, které zahrál společně s pražskými symfoniky pod taktovkou Maxima Šostakoviče, a taky za oba Dvořákovy koncerty A Dur i H Moll. První si zahrál s klavíristou Janem Čechem, druhý pak s Českou filharmonií a dirigentem Jiřím Bělohlávkem.

Foto: Aktuálně.cz

Získal ale i Grammophone Editor's Choice, ocenění britského časopisu Gramophone za Kodályho sólovou sonátu nebo cenu Klassik Heute Empfehlung. Natáčel i pro Lotos, Deutsche Gramophon nebo londýnský Hyperion, pro který natočil společně s klavíristou Hamish Milne dvě CD: s violoncellovými sonátami Ignaaza Moschelese a Franze Hummela nebo se sonátami Artura Rubinsteina.

Oblíbený Bach a Šostakovič

Klasicko-jazzové album „Znamení střelce", na kterém spolupracoval s jazzovým kvartetem Milana Svobody, bylo v roce 2007 nominováno na výroční ceny Akademie populární hudby a jazzu. Je držitelem prestižní ceny Hammer Rostropovich Award, kterou získal v roce 1991 v Los Angeles. Ve stejném roce se mu povedlo v Drážďanech ukořistit i Europäische Förderpreis für Musik.

Nejčastěji se věnuje Bachovi a jeho suitám, koncertům Šostakoviče a Foerstra nebo Rubinsteinovým sonátám. Učil ho v Praze Josef Chuchma, v Berlíně Boris Pergamenschikow a v Los Angeles Eleonore Schoenfeld.

Jiří Bárta zahraje ve čtvrtek 2. srpna od půl osmé večer. Bude mu patřit Maškarní sál. Vstupenky jsou k dostání za 390 nebo 490 korun.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy