Big Brother poslal Indku zpátky do slumu

kul, BBC, ČTK
19. 1. 2007 11:30
Londýn - Nařčením z rasismu, tisíci stížnostmi a obavami sponzorů se potýká speciální verze reality show Big Brother, ve které soutěží celebrity.
Foto: www.channel4.com

Tři účinkující se rozhodli, že v domě pořádně zatopí hvězdě bollywoodských filmů, indické herečce Shilpě Shettyové: v rámci boje ji řekli, aby se vrátila zpátky do slumu a podle názvu asijské luštěninové nebo rýžové placky ji oslovovali Poppadom. Další nekorektní narážky už pak režie pořadu musela vypípávat.

Stanice Channel 4, která pořad v Británii vysílá, se nejdříve jen bránila, že jde o hru, ale víc než 30 tisíc diváckých stížností a hrozba firmy Carphone Warehouse, že už pořad nebude sponzorovat, ji donutily jednat.

Foto: www.channel4.com

Ředitel televize vydal prohlášení, že se pořadem zabývá a soutěžící v domě Velkého bratra bránil tím, že narážky proti indické herečce nejsou rasistické, ale jen důkazem o střetu kultur.

Sama Shettyová, která se v televizním vysílání pod tíhou nadávek rozplakala, to nejdříve jako rasismus cítila; teď říká, že původ toho všeho je v osobních antipatiích a stresovém prostředí.

Tak mluví i soupeřka Jade Goodyová, která se stala známou v roce 2002 díky vysílání třetí řady Big Brother s běžnými smrtelníky: "Co jsem o ní řekla, nebyl rasismus - a jestli to urazilo nějaké Indy, omlouvám se. Ona je Indka a když jsem pro ní hledala nějaké jméno, napadl mě jen název jídla," řekla Goodyová. Za její omluvu se staví i další účinkující v reality show.

Foto: www.channel4.com

Skandál sice televizi připravil o sponzora a jeho tři miliony liber, na druhou stranu přilákal rekordní množství diváků. Začátek Celebrity Big Brother sledovalo 1,9 milionů diváků, po aktuálním konfliktu jich sedlo k televizím třikrát tolik.

Navíc jak televize doufá, zásah proti soutěžícím nebude nutný a hlasující dnešní večer sami určí, že původci skandálu v domě už nemají co dělat.

Ti jsou přitom jedněmi z mála v celé Británii, kdo nic netuší, jsou uzavřeni v domě se zahradou bez kontaktu s vnějším světem.

Protesty Indů ovládly ulice britských i indických měst, kde vzplály slaměné figuríny soutěžících Celebrity Big Brother a jeho skandál musel dokonce řešit britský ministr financí Gordon Brown. Shodou okolností na služební cestě po Indii vysvětloval, že tato reality show neodráží britskou realitu a Británie není rasistickou zemí.

Big Brother je ikona žánru reality show a jeho tvůrci i zastánci tvrdí, že kromě podívané je to právě sociální experiment testující lidské reakce.

 

Právě se děje

Další zprávy