Je velmi důležité naplánovat kuchyň nejen aby byla krásná, ale i funkční. Tak aby náš pohyb a posloupnost všech činností měl smysl. Ale jak vše vymyslet tak, aby jsme skloubili onu ergonomii, design, instalační přípravu a naše specifická přání, navíc mnohdy ve velmi atypickém prostoru? S tím vám pomohou architekti ALIN-MODERNÍ BYT nebo tento článek.
Úspěch je v plánování!
Každá kuchyňská linka je závislá na specifických požadavcích každého z nás a hlavně na daném prostoru, který není nikdy stejný. Vše se dá zvládnout, ale opravdu vyhráno má člověk, který začíná plánovat již v prvopočátku stavby či rekonstrukce. První věc, která by měla být vymyšlena, je správné dispoziční řešení celého prostoru a až po jeho navržení bychom měli provádět stavební či jiné instalační úpravy. Není vůbec jednoduché vymyslet správné dispoziční řešení, o to je to složitější, pokud máme již dané instalační vývody, ale každý zkušený projektant nebo architekt by si měl s daným prostorem poradit. Kontaktujte ho na www.alin-modernibyt.cz.
Kuchyňská linka by měla obsahovat pět základních zón uspořádaných ve správném pořadí. Jsou jimi zóny: ZÁSOBY, UKLÁDÁNÍ, MYTÍ, PŘÍPRAVA a VAŘENÍ / PEČENÍ. Základem těchto zón je plynulá práce a pohodlí v kuchyni, dostatek úložného prostoru a vysoký komfort pohybu.
Použitelné pro všechny tvary kuchyní
V závislosti na požadavcích a velikosti prostoru můžete plánovat kuchyň v mnoha rozličných tvarech. Existují kuchyně ve tvaru písmena U, ostrůvku nebo písmene G. Oblíbená je rovněž výstavba kuchyní ve tvaru písmena L, dvouřadých nebo jednořadých kuchyní. Prostor, který máme k dispozici, využíváme tudíž vždy optimálně, přičemž kvalita pohybu je značně zvýšena. Pro inspiraci se podívejte na GALERII kuchyňských linek.
Jste pravák nebo levák?
Pokud je MYTÍ, PŘÍPRAVA a VAŘENÍ / PEČENÍ ve směru hodinových ručiček (tedy zleva doprava), bude se jednat o kuchyň pro praváky. Pro leváky by zóny měly být uspořádány zprava doleva.
Úrovně ukládání předmětů, doporučené z ergonomického hlediska
Často používané předměty by měly být ze zásady uloženy ve snadno a rychle přístupných výsuvech BLUM přímo pod pracovní deskou, a rovněž v první úrovni prostoru horní skříňky. Zřídka používané předměty se ukládají do nejvyšší úrovně horních skříněk a do nejnižší úrovně spodních skříněk. I to vám při každodenní práci v kuchyni ušetří čas.
Vždy se obraťte na odborníka
Kuchyňská linka je opravdovým srdcem domova a zároveň jednou z nejnákladnějších prvků našich domovů. Proto je přes veškeré poučky a rady vhodné se poradit s odborníkem, který vám poradí, vytvoří 3D návrh a dohlédne na celou realizaci. Pokud si nejste jistí, tak kontaktujte odborníky ze společnosti ALIN MODERNÍ BYT. Domluvte si schůzku a naplánujte vaši vysněnou kuchyňskou linku.