Gastronomická evoluce, hotel vaří z chemikálií

ČTK ČTK
13. 5. 2009 18:15
Hongkong - Hongkongský hotel Mandarin Oriental oznámil, že v jeho restaurantu Pierre uvařili kuchaři Hervé This a Pierre Gagnaire "první jídlo na světě vytvořené čistě z chemických látek".
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Napsal o tom gastronomický blogger listu New York Times.

Jídlo pojmenované Note ? Note je složené z "rosolovitých ´perel´ s chutí připomínající jablka".

Podle vyjádření hotelu však nebyla použita při přípravě tohoto jídla "jablka, citrony ani karamel".

Místo toho se kuchaři spolehli na chemikálie jako je kyselina askorbová (vitamin C), glukóza (hroznový cukr), kyselina citronová a sladidlo maltitol.

Degustační menu ze syntetických složek

Jídlo je součástí degustačního menu o 11 chodech, které se specializuje na syntetické složky místo přírodních.

Menu bude v hotelu dostupné do 31. května.

"Na tomto novém způsobu vaření není nic nepřirozeného," řekl kuchař This.

"Například voda není nic jiného než složenina vodíku a kyslíku, zatímco sůl je sodík a chlor."


 

Právě se děje

Další zprávy