Maškary a rej v ulicích. Masopustní veselí objektivem Richarda Horáka

Maškary a rej v ulicích. Masopustní veselí objektivem Richarda Horáka
Česko v poslední době ožívá tradičními masopustními průvody. Jeden z nich zachytil i fotograf Richard Horák.
Pojďme se už bez dalšího komentáře podívat na masopustní veselí v Karlíně na snímcích fotografa Richarda Horáka.
K oslavám tradičního svátku patří i další odkazy na lidový folklor.
Masopustní veselí v Karlíně na snímcích fotografa Richarda Horáka. Zobrazit 26 fotografií
Foto: Richard Horák
Foto, Richard Horák
18. 2. 2020 15:00
Masopustními průvody v posledních dnech ožívá řada měst i vesnic v Česku. Jeden z nich se už po sedmnácté vydal také do ulic pražského Karlína. Byl u toho i fotograf Richard Horák a zaznamenal masopustní rej ve svém fotozápisníku. Jeho snímky si můžete prohlédnout ve fotogalerii u tohoto článku.

Období masopustu je tradičně spojeno s maškarními průvody a hodováním. V poslední době se masopustní oslavy stávají stále populárnějšími a platí to i pro pražský Karlín, kde průvod maškar oslavil už 17. ročník. Sobotní veselici fotografoval Richard Horák, známý díky snímkům, které  poeticky zachycují Prahu, její historické monumenty, uličky i zákoutí.

Masopust, jehož kořeny pravděpodobně sahají ještě do dob před příchodem křesťanství na české území, začíná po svátku Tří králů 6. ledna a končí Popeleční středou na začátku půstu před Velikonocemi.

Richard Horák

  • Fotograf, držitel titulu MQEP (Master Qualified European Photographer) a ocenění z mnoha domácích i světových soutěží
  • Jeho ústředním tématem je Praha
  • Dlouhodobě spolupracuje s rubrikou Foto na Aktuálně.cz
  • Web: www.richard-horak.cz/
  • Sociální sítě: Facebook, Instagram

Protože Popeleční středa nemá pevné datum, masopust končívá různě, v době od poloviny února po začátek března. Letos připadla Popeleční středa na 26. února.

V minulosti se v období slavení masopustu tradičně konaly taneční zábavy, zabijačky i svatby. S masopustem se pojí typický jídelníček, jemuž dominují mastná a tučná jídla. Popeleční středou v závěru masopustu začíná několikatýdenní postní doba, období přípravy na Velikonoce.

Kromě jídla patří k masopustu neodmyslitelně i maškarní průvody. Písemné zmínky o masopustních rejích z Čech i Moravy jsou dochovány ze 13. století, i když svátek je zřejmě ještě staršího data. K maskám, které se objevovaly nejčastěji, patří medvěd, někdy vedený na řetězu medvědářem, a kobyla, skrývající často dvě osoby. Objevovaly se i masky báby s nůší, kominíka se žebříkem, kozla a mnohé další. 

(S využitím materiálů ČTK)

 

Právě se děje

Další zprávy