Bar Devil's Place v hotelu Waldhaus ve Svatém Mořici je zapsaný v Guinnessově knize rekordů kvůli své unikátní sbírce destilátů - v nabídce má 2500 druhů whisky.
Nejdražší z nabízených lihovin, whisky Macallan z roku 1878, se rozhodl v srpnu ochutnat hotelový host z Číny: za dva centilitry zaplatil 9999 franků. Vzácnou láhev přitom otevřeli v baru zvlášť kvůli němu. Vysoká cena přilákala pozornost médií i odborníků, kteří ale začali pravost láhve zpochybňovat.
Zkouška ve specializované laboratoři Rare Whisky 101 ve Skotsku, která často vydává posudky na vzácné láhve whisky v případě, že jdou do dražby, nakonec skutečně potvrdila, že nápoj, který degustoval čínský turista, byl vyroben mezi lety 1970 až 1972, tedy téměř o sto let později, než tvrdili ve švýcarském baru.
Majitel hotelu ve Svatém Mořici Sandro Bernasconi se ale k situaci postavil čelem. Po obdržení výsledků analýzy se vydal na cestu do Pekingu, aby svému někdejšímu hostu osobně sdělil, že ochutnával padělek.
"V Číně je běžné, že člověk uzná svou chybu," řekl Bernasconi. Do Pekingu se vydal prý i proto, že chtěl svému hostu dokázat, že Švýcaři jsou čestní lidé, a osobně mu vrátit peníze, které za whisky utratil.
Hostem se zálibou ve skotském destilátu přitom nebyl jen tak někdo. Téměř deset tisíc franků za pár doušků padělané whisky dal Čang Wej, který vystupuje pod pseudonymem Tchang Ťia San Šao a je nejlépe placeným autorem on-line fantasy příběhů v Číně. "Mluvili jsme obecně o whisky, pak chtěl vidět výsledky analýzy," popsal hoteliér serveru 20minuten.ch setkání. "Vůbec se nezlobil a ocenil naši upřímnost," dodal Bernasconi.
Ke zjištění stáří whisky použili vědci ve skotské laboratoři zvláštní radiokarbonovou metodu vyvinutou na univerzitě v Oxfordu, která je podobná té, pomocí níž se zjišťuje stáří kostí.
Jak velký problém s falšovanou whisky to obecně je, se dá podle Davida Robertsona z laboratoře Rare Whisky 101 jen těžko odhadnout. Zakázek na zjišťování pravého stáří tohoto destilátu je podle něj ale rok od roku více. Ve střehu by měli být především lidé, kteří chtějí koupit nebo ochutnat whisky staršího data výroby než 1900. "S největší pravděpodobností nejsou takové láhve pravé," řekl Robertson.
Pověst svého hotelu se zřejmě podařilo Bernasconimu zachránit. Co už se mu ale jistě nevrátí, jsou peníze, za které jeho otec Claudio před 25 lety láhev whisky Macallan koupil. Částka se podle něj pohybovala v řádech desítek tisíc franků. "Po celou dobu jsme nepojali podezření, že se nejedná o originál," dodal Bernasconi.