Čokoláda není jen sladkost - pro mnoho lidí je to vášeň, rituál a dokonalé potěšení. Milovníci čokolády dobře znají ten jedinečný okamžik, kdy se kousek lahodné čokolády rozplyne na jazyku a přinese pocit blaženosti. Není to jen její sladká chuť, která nás přitahuje. Čokoláda obsahuje látky podporující dobrou náladu, například theobromin, fenyletylamin a serotonin, které stimulují mozek podobně jako pocit zamilovanosti. Právě proto si lidé dopřávají čokoládu ve chvílích stresu nebo smutku - pomáhá jim uvolnit se a cítit se lépe.
Zdražování nestačí: Čokolády Milka se budou zmenšovat
Americká nadnárodní skupina Mondelez snižuje gramáž klasických druhů tabulkových čokolád Milka, jako je mléčná čokoláda, bílá čokoláda nebo čokoláda s lískovými oříšky, ze 100 na 90 gramů. Důvodem změny jsou dlouhodobě vysoké ceny kakaa a energií. Upozornil na to německý potravinářský magazín Lebensmittel Praxis. Změna se týká také českého trhu, potvrdil na dotaz ČTK mluvčí skupiny Mondelez pro Českou republiku Jiří Šebek.
"Stejné změny jako v Německu se týkají i Česka. Změna již probíhá a brzy se promítne na pultech," uvedl mluvčí na dotaz ČTK. Změna se týká "mléčné čokolády z alpského mléka", jak Mondelez výrobce nazývá jeden z produktů, dále varianty noisette, čokolády s lískovými oříšky a bílé čokolády.
Tyto varianty se stále prodávaly ve stogramových baleních. Jiné verze čokolády, například jahodová, mají nižší hmotnost již delší dobu. Větší tabulková čokoláda se u některých příchutí zmenší z 270 na 250 gramů.
"Ingredience, zejména kakao, ale i další, stojí výrazně více než v minulosti. Vysoké zůstávají také náklady na energii, balení a dopravu," sdělila firma německému magazínu. Podle firmy je to jediná možnost, jak může zůstat "konkurenceschopná a neohrozit chuť a kvalitu" čokolád.
Ceny čokolády na světových burzách v loňském roce skokově vzrostly. Aktuálně se pohybují kolem 11.000 dolarů za tunu. Předtím se více než deset let držely pod 4000 za tunu.