Z trosek vesnického stavení vznikla moderní usedlost. Okolí lze sledovat z koupelny i ložnice

Vítězný projekt v kategorii Soukromý interiér - rekonstrukce
Velkorysá obytná místnost vznikla úpravou původních nevyhovujících dispozic.
Nová okna se sníženými okenními parapety dostatečně prosvětlují místnosti, umožňují větší kontakt s venkovním terénem a svojí formou evokují tradiční stavení.
Výhledům z okna byla podřízena především dispozice hlavní obytné místnosti a ložnice.
Centrální místnosti dominuje průhledový krb obložený antracitovými kachli s cibulovým reliéfem.
Foto: archiv IBD
Bydlení
3. 4. 2017 9:38
Architektky splnily přání klientů a téměř z trosek vesnického stavení vytvořily místo, které respektuje tradice a svým obyvatelům zároveň poskytuje komfort. Dispoziční úpravy přinesly více úložných prostor a zároveň propojení domu s okolní přírodou. Projekt studia Gens získal i první cenu v kategorii Soukromý interiér - rekonstrukce v soutěži Interiér roku.

Majitelé koupili stavení ve špatném technickém stavu, z původního objektu postaveného pravděpodobně v 19. století zbyly pouze obvodové zdi. Oslovili proto Olgu Frýdeckou a Šárku Martínkovou Špačkovou ze studia Gens s jasným zadáním.

Cílem bylo vytvoření interiéru, odrážejícího ducha venkovských obydlí s akcentem na výběr a kombinaci současných a původních materiálů. Zásadní byl kontakt s okolní přírodou, dále pak dostatek soukromí a komfortní zázemí, kde mohou obyvatelé trávit čas v širším rodinném kruhu.

Autorky se zaměřily především na citlivější úpravu vnějších fasád tak, aby odpovídaly požadavkům klienta a zároveň kritériím výstavby v Národním Parku Šumava. V další fázi přestavby upravily i vnitřní dispozice. 

Podařilo se tak vytvořit velkorysejší obytný prostor a zároveň dům propojit s exteriérem. Výhledům z okna byla podřízena především dispozice hlavní obytné místnosti a ložnice.

Nová okna se sníženými okenními parapety dostatečně prosvětlují místnosti, umožňují větší kontakt s venkovním terénem a svojí formou evokují tradiční stavení. 

Díky dispozičním změnám vznikl i dostatek úložného prostoru pro kuchyň. Nebylo pak nutné zatěžovat místnost objemnými kuchyňskými skříněmi, lednicí s mrazákem a skladem potravin. Obývací prostor tak působí vzdušně a velkoryse.

Celému interiéru dominuje dřevo, kámen a keramika. V přízemí a suterénu je použitá šedočerná kamenná dlažba. Podlahy v ložnicích jsou z dubových palubek. Dveře a většina atypického nábytku pak je z dubového masivu. 

Projekt na rekonstrukci historického vesnického stavení na Šumavě získal první cenu v kategorii Soukromý interiér - rekonstrukce soutěže Interiér roku, kterou již podruhé pořádal Institut interiérového bydlení. Více o soutěži zde.

 

Právě se děje

před 2 hodinami

Rafaj odstoupí 1. prosince. Vláda schválila podmínky výběru nového předsedy ÚOHS

Vláda na pondělním zasedání odsouhlasila podmínky výběrového řízení na pozici předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Potvrdil to premiér Andrej Babiš (ANO). Současný šéf antimonopolního úřadu Petr Rafaj odstoupí z funkce k 1. prosinci, rezignaci už dříve předal prezidentovi Miloši Zemanovi. Hlavě státu minulý týden potvrdil náměstek ministra vnitra Petr Mlsna, že má zájem se výběrového řízení zúčastnit.

Ve výběrové komisi budou podle materiálů, které dnes předložil kabinetu jeho předseda, místopředsedkyně vládního Výboru pro personální nominace Yvona Charouzdová, ředitel Odboru práva veřejných zakázek ministerstva pro místní rozvoj Vlastimil Fidler a státní tajemník ministerstva vnitra Josef Postránecký.

Zdroj: ČTK
Další zprávy