Ikonický Plecháč, dům s rezavou fasádou, má nový interiér. Beton zjemnilo dřevo nebo závěsy

Ikonický Plecháč, dům s rezavou fasádou, má nový interiér. Beton zjemnilo dřevo nebo závěsy
Z venkovní části je vše opláštěno předzrezlým plechem - cortenem.
Součástí projektu byla i úprava zahrady.
Díky výsadbě vzrostlých stromů, které dům obklopují, se stal takřka neviditelným.
Majitelé se po 12 letech užívání nemovitosti rozhodli pro interiérové úpravy a zjemnění původní "surovosti" v hlavním obytném podlaží. Do interiéru se přidaly další vrstvy, které řeší nejen vizuální stránku, ale mají i funkční opodstatnění.
Foto: BoysPlayNice
pej
Aktualizováno 21. 1. 2018 15:58
Stojí na malém a mírně svažitém pozemku v Humpolci. Díky fasádě z předzrezlého plechu, takzvaného cortenu, se mu už před deseti lety začalo říkat Plecháč. I přes výraznou vnější úpravu dům nejenom díky vzrostlým stromům dokonale splynul se svým okolím. A po dvanácti letech prošla ikonická stavba architekta Luďka Rýznera úpravou interiéru - došlo k jeho výraznému zjemnění.

Když byl v roce 2005 v Humpolci realizován projekt dnes již ikonického domu přezdívaného Plecháč, vysloužil si obdiv, ale možná i překvapené reakce okolí. Objekt obložený cortenem (předzrezlým plechem) nicméně ukázal možnost, jak pracovat s relativně malým a stísněným pozemkem s řadou limitů. 

Nedílnou součástí projektu byly i sadové úpravy, díky kterým se dům po prvotním odmítnutí veřejností přirozeně zapojil do stávající zástavby. Výsadba vzrostlých stromů ho obklopila tak, že se stal téměř neviditelným. 

Majitelé se po 12 letech užívání nemovitosti rozhodli pro interiérové úpravy a zjemnění původní "surovosti" v hlavním obytném podlaží. Úpravu vnímají nikoliv jako přestavbu, ale doplnění funkční vrstvy, aplikované na původní surovou konstrukci, která se s nově vloženými prvky vhodně doplňuje a tvoří harmonický celek.

"Je fajn, když umí dům přirozeně reagovat na nové požadavky a stárne, respektive dospívá s námi," říkají spokojení investoři.

Nově přidané vrstvy mají nejenom vizuální, ale i funkční opodstatnění. Bylo nutné vylepšit akustiku, proto veškeré tvrdé a odrazivé plochy v minimalistickém interiéru doznaly úprav.

Akustika prostoru se výrazně zlepšila vložením dubových obkladových konstrukcí stropů nebo nových závěsů. Většina nových prvků byla zhotovena na míru podle návrhů architektonické kanceláře OK Plan Architects, která stojí za původním i novým konceptem.

Nová kuchyňská linka nahradila starší, funkčně zastaralý typ, nové krbové těleso reaguje na aktuální trendy v topení. Výraznou proměnou prošlo i celé osvětlení.

 

Právě se děje

před 1 hodinou

Ozbrojenci zaútočili na dívčí školu v Nigérii, podle učitele unesli 300 studentek

Ve státě Zamfara na severozápadě Nigérie neznámí pachatelé unesli skupinu školáků. S odvoláním na sdělení mluvčího místního guvernéra o tom informovala agentura Reuters. Podle jednoho z učitelů jde o 300 studentek.

Policie dosud na žádost o komentář nereagovala. V severní Nigérii se kvůli působení ozbrojených milic zhoršila bezpečnostní situace. Nynější únos je druhý za necelé dva týdny.

Neznámí ozbrojenci minulý týden při nočním útoku na internátní školu v nigerijském státě Niger zabili studenta a unesli 42 lidí včetně 27 školáků. Dosud je nepropustili.

Zdroj: ČTK
Další zprávy