reklama
 
 

Interiér novostavby pro rodinu s dětmi je plný atypických řešení. Architekti dbali na každý detail

25. 2. 2018
Investor oslovil ateliér de.fakto s přáním navrhnout interiér pro rodinu s dvěma dětmi do novostavby řadového rodinného domu v pražské Hostivaři. Třípodlažní dům o rozloze zhruba 210 metrů čtverečních byl v té době ve fázi hrubé stavby, a tak byly možné drobné dispoziční úpravy. Projekt rovněž soutěží o cenu Interiér roku 2017, Aktuálně.cz je jejím hlavním mediálním partnerem.

Cílem ateliéru bylo navrhnout vzdušný, minimalistický interiér s použitím světlých přírodních, nadčasových materiálů. "Největší výzvou bylo řešení obývacího pokoje spojeného s kuchyní. Prostor je malý a zasahuje do něj schodiště," popisují architekti.

Projekt

Kategorie: Soukromý interiér novostavba
Autor: Martin Sladký, spolupráce Klára Melounová, de.fakto CZ

Místo: Praha

Nejdelší stěnu pojali jako "galerii". Navrhli zde knihovnu s různě velkými nikami, která v sobě skrývá kuchyňskou linku a zároveň funguje jako televizní stěna, přičemž dává prostor na vystavení osobních předmětů, uměleckých děl a knih.

Prostor působí jednotně a celistvě a jeho optického zvětšení architekti dosáhli i díky zrcadlovému obkladu na jedné z kratších stěnu u kuchyňské linky.

Dominantou obytného prostoru je kuchyňský ostrov, který zároveň slouží jako jídelní stůl. Jednotná výška umožňuje univerzální využití a zároveň dodává celému prostoru velkolepost.

Atypicky upravené nohy židlí jsou ve stejném duchu jako podnože konferenčních stolů. Jídelní stůl je podepřen pouze kaleným sklem, takže navzdory své velikosti vytváří pocit levitujícího prvku.

Dalším atypickým řešením je posuvná stěna oddělující dětské pokoje. V případě potřeby je možné ji odsunout a vzniká tak jeden velký dětský pokoj, ve kterém mohou děti trávit čas společně.

Stěna je koncipovaná jako velký obraz v rámu, tmavá plocha podporuje kreativitu dětí a dává jim prostor, aby si ji pojaly po svém. Toto řešení také v budoucnosti umožňuje v případě odchodu dětí vytvořit jeden pokoj, využívaný například pro hosty. 

V hlavní koupelně zaujmou poměrně nízké okraje umyvadel a chybějící klasický odpad. Ten je skrytý pod bílou deskou z umělého kamene, voda pak odtéká pouze nenápadnou spárou po okrajích umyvadla. Veškerý atypický nábytek byl vyroben vlastní dílnou ateliéru de.fakto.

Soutěž interiér roku 2017

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty, a to v sedmi kategoriích. Hlavním mediálním partnerem soutěže je Aktuálně.cz. 

S nejzajímavějšími soutěžícími postupně čtenáře seznamujeme na stránkách Bydlení Aktuálně.cz. V současnosti je možné přihlašovat do dalšího ročníku interiéry vytvořené v roce 2017. Více informací o soutěži zde.

Uzávěrka přihlášek: 28. 2. 2018

Vyhlášení výsledků: 10. 4. 2018

autor: Bydlení | 25. 2. 2018

Související

    Hlavní zprávy

    reklama
    reklama
    reklama
    reklama
    reklama

    Sponzorované odkazy

    reklama