Běžné jablko obsahuje přes 100 milionů bakterií, nejvíc jich je v dužině, tvrdí vědci

ČTK ČTK
1. 8. 2019 9:32
Typické jablko obsahuje více než 100 milionů bakterií. Přišli na to vědci z Technické univerzity ve Štýrském Hradci při svém výzkumu, jehož výsledky zveřejnili v časopise Frontiers in Microbiology.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

Nejvíc bakterií přitom podle nich překvapivě není na slupce, ale v dužině a semenech. Mikroorganismy jsou podle vědců důležité pro zdravou střevní mikroflóru.

"Bakterie, houby a viry z naší stravy osidlují přechodně naše střevo," vysvětlila agentuře DPA bioložka Gabriele Bergová, která je spoluautorkou studie. "Vaření většinu z nich zabíjí, proto jsou syrové ovoce a zelenina obzvlášť důležitými zdroji mikroorganismů ve střevě," dodala Bergová.

Rakouští vědci v rámci svého výzkumu srovnávali také dvě různá jablka. Jablko, které bylo vypěstováno v režimu bio, a jablko z konvenčního zemědělství. V obou přitom objevili zhruba stejný počet bakterií.

Čerstvě sklizená bio jablka nicméně podle Bergové obsahovala mnohem pestřejší spektrum bakterií. Podle ní tak lze říci, že bio jablka jsou lepší, přinejmenším pro zdraví lidského střeva.

Video: Řetězce chtějí jenom hezké ovoce, říká ovocnář

Řetězce chtějí jenom hezké ovoce, říká ovocnář | Video: Jakub Zuzánek
 

Právě se děje

Další zprávy