Objevte krásu bylinkové zahrádky na svazích Dolního Rakouska

red
8. 10. 2017 13:46
Doby, kdy se naše gastronomie zúžila na ochucování čistě pepřem a solí, jsou už naštěstí pryč. Avšak ani koření z pytlíku nechutná a nevoní tak jako čerstvé, poctivě vypěstované. Zvláště pak to, které vyrostlo v čisté přírodě za podmínek, které žádný skleník nenahradí. Článek je součástí speciálního projektu Dovolená v Rakousku, který vznikl ve spolupráci s Rakouskou národní turistickou centrálou Österreich Werbung, specialistou na letní i zimní dovolenou v Rakousku.
Agroturistika v Rakousku: Bylinková zahrádka | Video: No Stress Production

Komerční projekt - Paní Martha Weberová pracovala před lety ve městě Mariazell v lékárně s drogerií. Po narození dětí, synů Simona a Paulliho, se však chtěla více věnovat rodině a začala uvažovat o práci doma. Přála si společně se svými blízkými zůstat více v kontaktu s přírodou, společně s manželem proto založila na rodinné farmě bylinkovou zahradu a začala prodávat bylinky do lékárny i vlastními silami. Vytvořila také řadu vlastních bylinných produktů.

Letní dovolená v Rakousku
Autor fotografie: Bregenzerwald Tourismus / Adolf-Bereuter

Letní dovolená v Rakousku

Ve spolupráci s Rakouskou národní turistickou centrálou Österreich Werbung jsme pro vás připravili speciál, který mapuje nejzajímavější místa Rakouska.

Další tipy na dovolenou najdete zde >>

Díky poloze zahrádky v nadmořské výšce přibližně 900 metrů zde rostou byliny velmi odolné a bohaté na cenné minerály, vitaminy a nutrienty. Mají krásné silné aroma a výraznou chuť. Není proto divu, že zájem o ně projevují jak místní obyvatelé, tak i lidé, kteří do oblasti dolnorakouského Joachimsbergu zavítají na dovolenou. Především rodiny s dětmi. Proto zde začali pořádat prohlídky. Děti se tak mohou seznámit s bylinkami, o kterých možná ve městě neměly ani tušení. Poznají, jak se pěstují a k čemu jsou dobré nejenom v kuchyni, ale i při léčení nemocí, posilování imunity a pro relaxační účely. A k poznávání tu zdaleka není jen bylinková zahrada.

Foto: No Stress Production

Mnoho dětí, ale ani dospělých už dnes neví, jak dříve život vypadal. Bydlí ve městech a ztrácejí kontakt s přírodou i se zvířaty. Takzvaná agroturistika, tedy dovolená na statku, je možností, jak se vrátit ke kořenům, poznat, že maso, chléb a zelenina se nevyrábějí v továrnách. Na zdejším statku je možné pomáhat v chlévě nebo při práci. Poznat, odkud jídlo skutečně pochází, jak se pěstují a zpracovávají jednotlivé suroviny.

Naštěstí touha po poznání v posledních letech sílí a roste tak i zájem poznat pravý život na tradičním venkově. Naštěstí ještě stále existují statky, jakým je Höchbauer, kde ještě nezapomněli na poctivou a kvalitní práci a odkazy svých předků.

Foto: No Stress Production

Tento článek je součástí speciálního projektu připraveného ve spolupráci s Rakouskou národní turistickou centrálou Österreich Werbung.

 

Právě se děje

Další zprávy