Komerční článek - Toto je reklamní sdělení. Aktuálně.cz není jeho autorem a neovlivňuje jeho obsah

10 tipů, jak udělat z letního grilování super pohodovou akci

komerční článek
7. 4. 2017 8:37
Vtip o tom, kdo se u grilování víc nadře a kdo pak dostane pochvaly za skvělou večeři, určitě znáte. My hlasujeme spíš pro jinou variantu. Podívejte se na 10 rad, jak si odpoledne nebo večer u grilu společně užít. Hodně užít!
Foto: krby NORMAN

Nechte odpoledne plynule přejít do voňavého podvečera s jiskřivými uhlíky a tolik lákavým syčením škvířící se slaniny. Bavte se s pobíhajícími rozesmátými dětmi. Podrbejte netrpělivého, vyzývavě se olizujícího psího parťáka. Poslouchejte cinkot skleniček, smích a vtipkování přátel. Už si to představujete? Tak pojďme na super grilování.

Bez grilu to nepůjde ;-)

  1. Velikost: Jak vybrat tu správnou? Určitě se zamyslete nad počtem lidí, se kterými si chcete na grilovaných specialitách pochutnat. Pro větší společnost volte rozhodně grily obdélníkové s pevnou základnou.
  2. Bezpečí: Gril, který se zakymácí i při poryvu vzduchu od hlasitého smíchu, určitě nechcete. Okřikovat děti za běhání taky ne. A je to jasné, vyberte si stabilitu a bezpečí celobetonových zahradních krbů.
  3. Láva, voda, uhlí nebo elektřina? Možností je dost, ale měnivá zář rozpálených dřevěných uhlíků je přeci jen klasika. Masu i zelenině dodá tu správnou vůni a vám pocit pohody.
Foto: krby NORMAN

Grilování jako hra

  1. Zapojte do ní děti. Jednomu svěřte důležitý úkol - potření roštů před grilováním olejem. Další vybavte seznamem věcí, které je potřeba vypátrat v domě a dopravit ke grilu. Zabaví se a užijí si to. Ajaj, že nedonesly všechno? Vidíte, a máte dobrodružství i vy!
  2. Malí pomocníci jsou velmi cenní i při míchání marinád nebo omáček. Sladké i slané, ostré nebo kyselé. Rozhodli jste se grilovat na poslední chvíli? Ušetřete čas přípravou jednoho základu, který rozdělíte do menších misek. Přidáním různých surovin překvapíte své blízké olivovou nebo švestkovou omáčkou, česnekovou marinádou s bazalkou nebo rajčaty.

Když cibule lásce nebrání…

  1. Ne, neděláme si legraci. Zatímco běžně se po cibuli do líbání s partnerem moc nehrnete, u grilování si ty romantické chvíle můžete užít. A cibulí nešetřete. Při tepelné úpravě grilováním se její chuť změní, zesládne a ztratí ono výrazné aroma.
  2. Maso nebo cuketa? Grilovat se dá téměř všechno. Klobásy, předem vykoupané v pivu, jsou klasika. Marinované kotletky, kuřecí steaky nebo rybky určitě nesmí chybět.
Foto: krby NORMAN

Co pro kamarády vegetariány?

  1. Zeleninu! Kukuřice, mladé mrkvičky, rajčata jednotlivě i na špízech, odkud vám aspoň nepropadnou roštem do ohně ;)
    Cukety i brambory. Specialita? Motouzkem zavázaný vinný list, naplněný cherry rajčátky, tofu a bylinkami. Jen pozor, chutná to i milovníkům masa, tak raději připravte víc porcí.
  2. Zeleninu před grilováním jemně potřete olejem, ať se nepřipaluje. Se solí opatrně, o tom, kolik vody pustí nasolená cuketa nebo lilek, by se daly skládat grilovací songy.
    A bazalka se ráda připaluje, proto ji přidávajte až těsně před podáváním.

Ovoce je tutovka!

  1. Grilované plátky ananasu, lehce posypané skořicí.
    Napůlené broskve nebo meruňky, ozdobené jogurtem.
    Jablka, marinovaná v pomerančové šťávě, medu a snítce máty.
    Už máte rozpálený gril? ;)

Hlavně v průběhu grilování nezapomínejte na pitný režim. Ovocné limonády pro malé i velké, orosené pivo k česnekovým kotletkám nebo víno k voňavé rybce.

A na ten vtip zapomeňte, ten se vás týkat nebude.

 

Právě se děje

Další zprávy