Natočil V žáru noci nebo Šumaře na střeše. Zemřel režisér Jewison, bylo mu 97 let

Reuters Kultura ČTK Reuters, Kultura, ČTK
23. 1. 2024 0:43
Ve věku 97 let zemřel kanadský režisér Norman Jewison, všestranný autor muzikálu Jesus Christ Superstar nebo dramatu s rasovým podtextem V žáru noci. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na jeho agenta Jeffa Sandersona. Podle něj Jewison zesnul doma. Kde se tak stalo, nechtěl upřesnit.
Několik nejznámějších filmů režiséra Normana Jewisona se točilo okolo rasové tematiky.
Několik nejznámějších filmů režiséra Normana Jewisona se točilo okolo rasové tematiky. | Foto: Reuters

Jewison patřil k nejvýznamnějším režisérům posledních čtyř dekád 20. století. Torontský rodák byl oceňován mimo jiné za lehkost, s jakou střídal žánry - od muzikálu přes romantickou komedii po politický thriller.

Jeho drama V žáru noci z roku 1967 se Sidneym Poitierem v hlavní roli obdrželo pět Oscarů včetně toho pro nejlepší film. Další jeho oblíbený snímek Šumař na střeše z roku 1971 získal tři sošky. Jewison sám v roce 1999 převzal Oscara za celoživotní dílo, celkem jeho snímky posbíraly 46 nominací na nejdůležitější hollywoodské ceny, spočítal deník New York Times.

Mezi jeho další známé práce patřila satira z doby studené války Rusové přicházejí! Rusové přicházejí!, provokativní rocková opera Jesus Christ Superstar nebo film Pod vlivem úplňku, což byla jedna z nejpopulárnějších amerických romantických komedií přelomu 80. a 90. let. Ovdovělá účetní hraná zpěvačkou Cher si v ní chystá vzít obchodníka, kterého nemiluje - načež se zakouká do jeho mladšího bratra v podání Nicolase Cage. Cher za film obdržela Oscara.

Agentura Reuters zmiňuje, že Norman Jewison jako mladík ve 40. letech minulého století procestoval toho času ještě segregovaný americký Jih a viděl rasismus na vlastní oči. Například když se na protest proti tehdejším zákonům pokusil sedět v zadní části autobusu vyhrazené pouze černochům. "Díky cestám po Jihu jsem pochopil, co znamená být oběť," napsal roku 2004 v autobiografii.

Právě okolo rasové tematiky se točila detektivka V žáru noci, kde policista černé pleti přijíždí vyšetřit vraždu do malého jižanského městečka. Scéna, ve které černoch bílému majiteli plantáže vrátí facku, ve své době mnohé Američany šokovala.

Režisér Norman Jewison s hercem Sidneym Poitierem, hvězdou filmu V žáru noci.
Režisér Norman Jewison s hercem Sidneym Poitierem, hvězdou filmu V žáru noci. | Foto: Reuters

Rasový podtext měly i Jewisonovy filmy Příběh vojáka z roku 1984 o segregaci v americké armádě za druhé světové války nebo Hurikán v ringu. V něm Denzel Washington roku 1999 ztvárnil boxera Rubina Cartera, jenž byl neoprávněně odsouzený za vraždu a navzdory přímluvám mnoha celebrit jako Bob Dylan strávil ve vězení téměř dvacet roků. Umělec film o něm pojal jako příběh člověka bojujícího o vlastní důstojnost.

Norman Jewison dále natočil pokerové drama Cincinnati Kid se Stevem McQueenem v hlavní roli nebo s tímtéž hercem Případ Thomase Crowna z roku 1968, jenž se později dočkal remaku.

"Ze všech svých filmů mám nejraději ty, které se týkaly občanských práv a boje za sociální spravedlnost," řekl.

Režisér, jenž za druhé světové války sloužil u kanadského námořnictva, vyznával liberální názory. V 60. letech minulého století se zapojil do afroamerického hnutí za občanská práva a osobně znal jak někdejšího ministra spravedlnosti USA Roberta Kennedyho, tak i baptistického kazatele Martina Luthera Kinga. Oba byli v roce 1968 zavražděni.

V reakci na to se filmař odstěhoval z USA. "Přišel jsem o politické ideály. Odjel jsem s rodinou zpět do Kanady a roztrhal jsem svoji zelenou kartu, což mi děti dodnes neodpustily," řekl v roce 2004 deníku Ottawa Citizen. Zelená karta je osobní doklad opravňující držitele k dlouhodobému pobytu na území USA.

Svůj poslední film nazvaný Promlčení v hlavní roli s Michaelem Cainem a Tildou Swinton natočil Norman Jewison v roce 2003, kdy mu bylo 77 let.

Video: Trailer z filmu V žáru noci

V detektivce V žáru noci policista černé pleti hraný Sidneym Poitierem přijíždí vyšetřit vraždu do malého jižanského městečka. | Video: MGM
 

Právě se děje

Další zprávy