Zemřel francouzský režisér Laurent Cantet. Za drama Mezi zdmi získal Zlatou palmu

ČTK ČTK
25. 4. 2024 20:58
Devět celovečerních filmů natočil, na dalším právě pracoval. Ve věku 63 let zemřel francouzský režisér Laurent Cantet, držitel Zlaté palmy z Cannes za drama Mezi zdmi. O úmrtí autora, který se celý život pohyboval mezi jemností a revoltou, informoval deník Libération.
Režisér Laurent Cantet na snímku z roku 2022.
Režisér Laurent Cantet na snímku z roku 2022. | Foto: Profimedia.cz

"Zemřel dnes ráno v Paříži, byl nemocný," sdělila agentuře AFP Cantetova agentka Isabelle de la Patellière.

Pravděpodobně nejznámější je jeho snímek Mezi zdmi z roku 2008, natočený podle autobiografického románu Françoise Bégaudeaua. Hrají v něm skuteční učitelé a žáci i autor literární předlohy.

Film vyhrál Zlatou palmu na festivalu v Cannes, cenu Independent Spirit Awards pro nejlepší mezinárodní snímek a získal i několik nominací na dalších akcích. Cantet ho osobně uvedl na Festivalu francouzského filmu v Praze. "Stále více a více režisérů má v dnešní době stejně jako já chuť vycházet při psaní svých filmů z reality. Jsem přesvědčený, že skutečnost nám poskytuje tolik scénářů, kolik si můžeme přát, a mě zajímá podat svědectví o stavu světa, ve kterém žijeme," řekl tehdy v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Laurent Cantet se vždy zaměřoval na hluboce lidské postavy, které nepřestávají hledat své místo ve společnosti, píše o režisérovi Libération.

"Natočil trojici vynikajících filmů, které se vyznačují vysokou promyšleností, progresivitou a vzdělaností," doplňuje britský deník The Guardian. Režiséra označuje za inteligentního a jeho filmy za bravurně zahrané. Úspěch jeho neznámějšího snímku podle anglického listu naznačuje, že "všichni učitelé jsou herci, kteří hrají roli před tím nejnáročnějším publikem, jaké si lze představit".

Pořadatelé festivalu v Cannes na Canteta v příspěvku na sociální síti X vzpomínají jako na "angažovaného umělce a přesvědčeného humanistu", který věřil, že kinematografie může změnit společnost.

Režisér poslední dobou pracoval na projektu s názvem L'Apprenti (Učeň), který chtěl uvést do kin příští rok.

 

Právě se děje

Další zprávy