Zemřel Vladimír Drha, dokumentarista a režisér seriálů Rodinná pouta a Ulice

ČTK ČTK
21. 6. 2017 13:58
Ve věku 73 let zemřel v noci na dnešek filmový a televizní režisér Vladimír Drha. Točil dokumenty a také televizní filmy a pohádky. Je podepsaný i pod seriály Rodinná pouta a Ulice.
Vladimír Drha
Vladimír Drha | Foto: ČTK

Ve věku 73 let prohrál boj s rakovinou filmový a televizní režisér Vladimír Drha, absolvent dokumentu na pražské FAMU.

Dokumentárním filmem O malém světě se v roce 1967 ještě stihl přihlásit k filmové nové vlně, jako celovečerní debut pak natočil snímek Dneska přišel nový kluk.

Jeho hranou filmovou tvorbu násilně přerušil začátek 70. let, kdy natáčel snímek Návštěvy podle Zdeny Salivarové. Film zůstal nedokončený a jako jediný barrandovský snímek se v archivu nedochoval.

K hranému filmu se Drha dostal až po desetileté nucené přestávce. Po letech televizní tvorby a režírování filmových pohádek se vrátil snímkem Početí mého mladšího bratra (2000). Jeho poslední film byl Anglické jahody z roku 2008.

Drhovy televizní snímky - Chladna zrána, Radostné události a Restaurace - patřily podle odborníků k vrcholu českého televizního filmu 80. let. V následujícím desetiletí k nim přiřadil i dvoudílného Čechovova Racka či snímky Král a blázen nebo Nejsem svůj pes. K poslední Drhově tvorbě patřily divácky úspěšné seriály Rodinná pouta či Ulice.

 

Právě se děje

Další zprávy