Zemřel zpěvák Karel Štědrý, jehož proslavily hity Mám malý stan či Magdaléna. Bylo mu 80 let

ČTK ČTK
7. 11. 2017 9:17
Karel Štědrý patřil k hlavním představitelům slavné éry české populární hudby 60. let. Působil v Redutě, Semaforu či Rokoku. Objevil se také ve filmech Kdyby tisíc klarinetů, Ta naše písnička česká či v televizním seriálu Píseň pro Rudolfa III. Poslední měsíce bojoval s Alzheimerovou chorobou.
Karel Štědrý. | Video: YouTube / Pepan

Ve věku 80 let zemřel v úterý zpěvák, herec, konferenciér a scenárista Karel Štědrý.

Jménem rodiny o tom informoval Jan Hájek, zpěvákova neteř Ivana Štědrá řekla, že zpěvák zemřel po dlouhé nemoci v jedné pražské nemocnici, kde s ním byla do posledních chvil jeho rodina. Informace o posledním rozloučení se zesnulým sdělí pozůstalí později.

Štědrý patřil k hlavním představitelům slavné éry české populární hudby 60. let. Působil v Redutě, Semaforu či Rokoku a jeho kariéru lemovalo množství úspěšných písní a hereckých rolí.

Známé jsou jeho písně Písmena, Magdaléna nebo duet s Waldemarem Matuškou Mám malý stan. Zahrál si ve snímcích Kdyby tisíc klarinetů (1964), Ta naše písnička česká (1967) či v televizním seriálu Píseň pro Rudolfa III.

Muž se semaforskými geny

"Byl to charismatický zpěvák, člověk, který nikdy nezkazil žádnou legraci. Byl to i sportovec, dlouho se aktivně věnoval tenisu. Vystudoval na železničního inženýra, ale jeho kariéra byla od počátku křtěná divadlem Semafor. Dostal semaforské geny, měl štěstí na písničky a byl i zapáleným sběratelem starých filmů," vzpomíná na Štědrého hudební publicista Miloš Skalka. 

Železničnímu stavitelství se Štědrý nikdy nevěnoval. I díky vlivu staršího bratra, hudebníka a hudebního dramaturga Ivana Štědrého, začal již v roce 1953 amatérsky zpívat. Díky tomu se seznámil s Jiřím Suchým a Jiřím Šlitrem, se kterými vystupoval v Redutě.

Spoluzakladatel divadla Semafor

Divadlo Semafor, kde byl ve stálém angažmá do roku 1962, spoluzakládal v roce 1959. Vystupoval zde například v představeních Člověk z půdy, Zuzana je zase sama doma nebo Taková ztráta krve.

"Měl ježka na hlavě, by to hubený vytáhlý kluk," vzpomíná na Štědrého kapelník Václav Hybš.

"Jednou, a to mnohem později, jsme spolu byli v lázních v Třeboni, chodili s hůlkami a kecali spolu o životě. Byli jsme kamarádi, věděl jsem, že byl hodně vázaný na svou rodinu. Když jsem se dozvěděl, že odešel za svým bratrem Ivanem, byla to pro mě velice smutná zpráva," dodal Hybš. 

Začátkem 60. let se Štědrého domovskou scénou stalo divadlo Rokoko. Zde byl zpívajícím hercem například v představeních Čekání na slávu nebo Filosofská historie.

Na počátku 70. let byl zpěvák ale z Rokoka "odejit" a následně vystřídal několik tanečních orchestrů, v roce 1974 pak zakotvil jako zpěvák a konferenciér Orchestru Karla Vlacha.

Štědrý měl i scenáristický talent a uplatnil se také jako moderátor v rozhlase a televizi. V pořadu Melodie stříbrného plátna spojil hudební um s celoživotní vášní pro film, uváděl pořad Vysílá Studio A a účinkoval například v Kabaretu u dobré pohody.

V 90. letech začal podnikat s nápojovými automaty a delikatesami. I poté se však často objevoval na jevištích či v televizi, mimo jiné jezdil i jako bavič na turistické zájezdy.

Štědrý byl třikrát ženatý a otcem dvou dcer a syna. 

 

Právě se děje

Další zprávy