Paříž čeká na Taylor Swift. Na každý koncert si chtělo koupit lístek milion lidí

ČTK Kultura ČTK, Kultura, AFP
9. 5. 2024 10:20
Americká zpěvačka Taylor Swift tento čtvrtek v pařížské La Défense Areně zahájí evropskou část koncertní šňůry The Eras Tour. Ve francouzské metropoli se na vystoupení trvající tři a půl hodiny připravuje už od neděle, píše deník Le Figaro. O vstupenky na vyprodané koncerty s evropskými fanoušky soupeřili Američané.

Čtyřiatřicetiletá největší hvězda světové pop-music ve Francii naposledy účinkovala před pěti lety. Letos lístky na všechny své tamní koncerty vyprodala za necelou hodinu. Ve virtuální frontě u online prodejců v jednu chvíli čekalo přes milion zájemců na každý z šesti koncertů, z nichž čtyři se konají v Paříži.

Dalším symbolem úspěchu Američanky ve Francii je zájem o její nejnovější album The Tortured Poets Department. Za první týden se ho prodalo 46 tisíc kusů, což z něj činí nejúspěšnější desku zahraničního interpreta ve Francii za posledních osm let. A například britský deník Guardian vyzpovídal majitelku pařížské pekárny, která hlásí, že si u ní lidé začali objednávat speciální dorty i sušenky na zakázku s podobiznou zpěvačky.

Do Paříže, kde roku 2012 natočila videoklip ke skladbě Begin Again, s ní teď přijelo zhruba 80 kamionů plných vybavení, zejména osvětlení a techniky pro nejrůznější efekty. A kromě ní dorazí tisíce fanoušků, jejichž výdaje za ubytování, v obchodech a za lístky výrazně podpoří místní ekonomiku.

Hotely hlásí obsazenost ve dnech koncertů zhruba o deset procent vyšší než obvykle.

Podle listu Le Figaro až třetinu posluchačů na francouzských koncertech budou tvořit cizinci, jen Američanů má být asi 20 procent. Ceny vstupenek ve Spojených státech se totiž pohybovaly v průměru kolem 1000 dolarů, což je v přepočtu více než 23 tisíc korun, přičemž překupníci je prodávali i za 3800 dolarů, tedy až 88 tisíc korun za kus. Američanům se tak i při započtení ceny letenky a hotelu někdy vyplatí přiletět si poslechnout Taylor Swift do Evropy.

Taylor Swift byla v Paříži naposledy roku 2019. Tehdy na ni lidé čekali před koncertním sálem Olympia.
Taylor Swift byla v Paříži naposledy roku 2019. Tehdy na ni lidé čekali před koncertním sálem Olympia. | Foto: Reuters

Logiku koncertní turistiky přiblížila agentuře AP mluvčí specializované cestovní agentury Expedia Melanie Fish. "Fanoušci si řekli: buď můžu utratit 1500 dolarů a slyšet ji v Miami, nebo si za těch 1500 dolarů koupím lístek na koncert, zpáteční letenku a tři noci v hotelovém pokoji," ilustruje. 1500 dolarů je zhruba 35 tisíc korun.

Stejně uvažovala i třiačtyřicetiletá Jennifer Warren, která žije v kanadském Ontariu. S manželem a jedenáctiletým synem vyrazí na dovolenou do Německa, protože právě na koncert v Hamburku sehnali VIP vstupenky blízko k pódiu v ceně asi 600 eur za kus, což je asi 14 tisíc korun.

Rodina si navíc pochvaluje, že pozná novou zemi. Další možností pro ně bylo počkat si na podzimní koncerty Taylor Swift v Kanadě. Tam ale stojí lístky třikrát více než v Německu.

Podle britského Guardianu bývá Francie k americké pop-music dlouhodobě spíše chladnější. Taylor Swift v tomto ohledu představuje výjimku. "Vyvolává emocionální reakce i u lidí, kteří třeba nemluví anglicky, ale chtějí se stát součástí tohoto fenoménu. Po covidu asi lidé chtějí zážitky a tohle je ten největší myslitelný," interpretuje to akademička Linda Bloss-Baum, která učí na washingtonské Kogod School of Business.

Taylor Swift vystoupí v pařížské La Défense Areně čtyři večery po sobě, do Francie se pak znovu vrátí začátkem června. Evropská část jejího turné vyvrcholí ve dnech 15. až 20. srpna, kdy na pět večerů po sobě vyprodala stadion v londýnském Wembley.

Video: Taylor Swift natočila klip v Paříži

Taylor Swift v Paříži roku 2012 natočila videoklip ke skladbě Begin Again. | Video: Big Machine Records
 

Právě se děje

Další zprávy