Macklemore podpořil Palestince a protestující studenty. Biden má na rukou krev, říká

Kultura AFP, Kultura
8. 5. 2024 12:32
Populární americký raper Macklemore, který byl loni hvězdou festivalu Colours of Ostrava, vydal píseň na podporu Palestinců a studentů protestujících v USA proti izraelské odvetné operaci v Pásmu Gazy. Hudebník v tracku oznamuje prezidentovi Joeu Bidenovi, že ho v listopadu nebude volit. "Máte na rukou krev," vzkazuje Macklemore hlavě státu.
Výtěžek ze své protiizraelské skladby Macklemore pošle Úřadu OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě.
Výtěžek ze své protiizraelské skladby Macklemore pošle Úřadu OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě. | Foto: Reuters

Jak připomíná agentura AFP, na kampusech některých amerických vysokých škol už týdny probíhají protesty proti izraelské vojenské operaci v Pásmu Gazy, která reaguje na útoky palestinského teroristického hnutí Hamás z loňského 7. října. Američtí studenti žádají příměří a kritizují vládu USA, že podporuje Izrael. Napětí se vyostřilo poté, co vedení Kolumbijské univerzity zavolalo policii na své studenty, kteří se utábořili uprostřed kampusu na Manhattanu a odmítli odejít. Po celých USA bylo v souvislosti s nepokoji zatčeno přes 2000 lidí.

"Pokud jsou studenti stanující na trávníku / A pokud je okupace kampusu nezákonná / Jestli i kvůli tomhule voláte policii / Tak jak pak definujete genocidu?" rapuje Macklemore v novém tracku Hind's Hall. Jeho název odkazuje k budově Kolumbijské univerzity, kterou studenti nedávno zabrali a přejmenovali podle Hind Radžabové, šestileté palestinské dívky zabité v Gaze.

Čtyřicetiletý americký raper a držitel čtyř cen Grammy za spolupráci s producentem Ryanem Lewisem se domnívá, že Izrael je "apartheidní stát udržující násilnou historii plnou okupací, které se posledních 75 let opakují" s cílem "zachovat systém, v němž jsou bílí nadřazeni ostatním".

Sám se stylizuje do role někoho, kdo "viděl pravdu", jak tu rapuje. "Viděli jsme ty sutiny / Budovy, matky, děti / Všechny ty muže, které jste zabili / A vidíme, jak se to teď snažíte překroutit / O tom, kdo má právo se bránit a kdo má právo vzdorovat / Vždycky rozhodovaly dolary a barva vaší pleti," myslí si Macklemore. "Namlouvají nám, že být antisionista znamená být antisemita / A přitom jsem viděl naše židovské bratry a sestry / Jak tu s námi solidárně křičí: za svobodnou Palestinu," tvrdí například.

Autor hitu Thrift Shop z roku 2012, jehož skladby mají na internetu přes 13 miliard přehrání a dostaly se do čela hitparád v mnoha zemích, se podle agentury AFP politicky angažoval už dřív. Podpořil například hnutí LGBT nebo Black Lives Matter.

Macklemore je držitelem čtyř cen Grammy.
Macklemore je držitelem čtyř cen Grammy. | Foto: Reuters

V nové skladbě rovněž vyčítá kolegům z hudebního průmyslu, že mlčí a neodsuzují Izrael. V souvislosti s aktuálními protesty cituje track americké rapové skupiny N.W.A z roku 1988. "Když mi bylo sedm, něco mě naučili / Co že to bylo? Už vím: nas*rat policii," vyzývá Macklemore.

Výtěžek z prodeje své skladby, která využívá mimo jiné sample písně Ana La Habibi libanonské zpěvačky Fajrúz, hudebník pošle Úřadu OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě.

Macklemore byl už v listopadu jedním z řečníků propalestinského protestu ve Washingtonu, kde sice odsoudil útok teroristického hnutí Hamás na Izrael, avšak odvetnou operaci židovského státu nazval "genocidou" Palestinců, doplňuje server Pitchfork.com.

Britský deník Guardian připomíná, že Macklemore dříve podporoval americké demokraty. Roku 2016 účinkoval v pořadu stanice MTV s tehdejším prezidentem Barackem Obamou, po jehož boku varoval před užíváním návykových opioidů a na koncertech se vymezoval vůči Donaldu Trumpovi.

Den po jeho zvolení prezidentem v roce 2016 vydal track Wednesday Morning, kde sliboval, že další čtyři roky bude Trumpovi vzdorovat.

Hudebníka jen na sociálních sítích Instagram a Facebook sleduje přes 10 milionů lidí.

Fakt, že je nyní nepřímo odrazuje od zvolení Joea Bidena v listopadových prezidentských volbách, může přidělat starosti demokratům, kteří v boji svého kandidáta proti Donaldu Trumpovi mimo jiné doufají v podporu popových hvězd včetně zpěvačky Taylor Swift.

Macklemore třikrát koncertoval také v Česku. Roku 2012 byl s Ryanem Lewisem hostem Hip Hop Kempu, šest let nato se představil už sám v Panenském Týnci, kde završil program přehlídky Aerodrome. Následně měl být hlavní hvězdou pražského festivalu Metronome, ten se však nekonal kvůli pandemii koronaviru.

Potřetí a zatím naposledy tak Macklemore přijel vloni na festival Colours of Ostrava. "Tady jsou tak krásní lidé," pochválil tamní publikum.

Video: Na Blízkém východě číhá hrozba pro celý svět

O situaci v Izraeli minulý měsíc v pořadu Spotlight mluvila Irena Kalhousová, ředitelka Herzlova centra izraelských studií na Univerzitě Karlově. | Video: Tým Spotlight
 

Právě se děje

Další zprávy