Opera českého skladatele Srnky o vrahovi bude mít premiéru ve Vídni

25. 4. 2024 22:10
Opera českého skladatele Srnky o vrahovi bude mít premiéru ve Vídni

Respektovaný rakouský Musiktheater an der Wien v příští sezoně uvede novou operu Miroslava Srnky, nejznámějšího současného českého skladatele. Bude se jmenovat Voice Killer, v překladu Hlasový vrah. Devětačtyřicetiletý pražský rodák dílo opět vytvoří s australským libretistou Tomem Hollowayem, se kterým už spolupracoval na operách Make No Noise, Jižní pól a Singularity. Všechny měly v letech 2011, 2016 a 2021 světovou premiéru v Bavorské státní opeře. Voice Killera poprvé uslyší vídeňští diváci 13. června 2025, na programu pak bude následujících deset dnů.

Podle anotace na webu Srnku s Hollowayem volně inspiroval skutečný případ, k němuž došlo na americké základně v Austrálii během druhé světové války. Tam psychicky narušený voják Edward Leonski zabil tři Australanky. Po dopadení mimo jiné mluvil o fascinaci zvukem ženského hlasu, zvlášť když zpívá - jako když mu jeho matka zpívala ukolébavky.

"Srnku a Hollowaye však v první řadě zajímají ženy, které svými hlasy vzbudily vrahovu pozornost," uvádí anotace, podle níž budou skladatel s libretistou sledovat vrahův schizofrenický proud vědomí tak daleko, až kriminální případ obrátí v tok událostí neustále střídající časové úseky a místa. "S každou vraždou události eskalují, až zhoustnou a zatčení, soud i poprava už splývají v jedno, zatímco vrahovy oběti se stávají jeho obhájci," slibuje anotace.

 

Právě se děje

Další zprávy