Tanečník i zabiják. John Travolta slaví 70 let, Pomádu a Pulp Fiction už nepřekonal

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
18. 2. 2024 7:01
Před lety přiletěl ve tři ráno na karlovarský festival tryskáčem, který z Los Angeles do Londýna sám pilotoval. Americký herec John Travolta tehdy v letním kině zatančil a uvedl svůj slavný muzikál Pomáda. Podepisoval se i fanouškům filmů Pulp Fiction a Horečka sobotní noci, za něž byl nominován na Oscara. Dodnes slávu těchto děl nepřekonal. Tuto neděli slaví sedmdesátiny.
John Travolta v Pomádě z roku 1978 ztvárnil Dannyho Zuka.
John Travolta v Pomádě z roku 1978 ztvárnil Dannyho. | Video: Paramount Pictures

Pomáda

Než se stal televizní a poté filmovou hvězdou mladých, byl John Travolta tanečník. Toužil po tom od pěti či šesti let, kdy spatřil herce Jamese Cagneyho ve filmu Yankee Doodle Dandy. "Napodoboval jsem ho před televizí," vzpomínal.

Pomáda, která z pohybově nadaného mladíka a začínajícího herce učinila tvář tehdejšího Hollywoodu, měla přitom po premiéře smíšené ohlasy. Jeden kritik ji dokonce označil za nejošklivější "áčkový" filmový muzikál, jaký kdy viděl.

Původní divadelní verze z roku 1971 se odehrávala v Chicagu. Dějiště, střední školu Rydell High, však tvůrci adaptace přenesli na prosluněné západní pobřeží USA a okamžitě zaujali diváky. Žádný snímek v roce 1978 neutržil v amerických kinech víc, konkrétně 160 milionů dolarů.

Lehce kýčovitý film, jehož střední školu zjevně navštěvovalo značné množství dospělých studentů včetně dvacátníků Travolty a Olivie Newton-Johnové, možná těžil také z této "umělohmotnosti". A především z chemie mezi oběma protagonisty, spořádanou Sandy a drsným Dannym.

Travolta během natáčení ještě nebyl tak známý, protože Horečka sobotní noci stále čekala na premiéru. Než došlo k uvedení Pomády, už měl nejen řadu příznivců, ale také nominaci na Oscara.

 

Právě se děje

Další zprávy