Tanečník i zabiják. John Travolta slaví 70 let, Pomádu a Pulp Fiction už nepřekonal

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
18. 2. 2024 7:01
Před lety přiletěl ve tři ráno na karlovarský festival tryskáčem, který z Los Angeles do Londýna sám pilotoval. Americký herec John Travolta tehdy v letním kině zatančil a uvedl svůj slavný muzikál Pomáda. Podepisoval se i fanouškům filmů Pulp Fiction a Horečka sobotní noci, za něž byl nominován na Oscara. Dodnes slávu těchto děl nepřekonal. Tuto neděli slaví sedmdesátiny.
John Travolta ve filmu Pulp Fiction.
John Travolta a Uma Thurman tančí v Pulp Fiction: Historkách z podsvětí. Foto: Profimedia.cz | Video: Miramax

Historky z podsvětí

Tarantino měl za sebou úspěšný debut Gauneři a pracoval na snímku, který promění kinematografii 90. let. Sháněl někoho do role zabijáka Vincenta Vegy, jenž se brzy po premiéře Pulp Fiction: Historek z podsvětí stane jednou z nejslavnějších filmových postav poslední dekády tisíciletí.

John Travolta nebyl první, na koho tvůrce pomyslel. Když však part odmítl Michael Madsen, sešli se na pracovním obědě. A Tarantino měl jasno. "John byl vždy jedním z mých oblíbených herců. A bylo mi líto, že v posledních pěti letech neodstával role, které by mohly ukázat jeho talent," pronesl tehdy.

Tarantino možná poprvé prokázal svůj "čich". Travolta v roli Vegy byl opět esencí toho, co je "cool". Dostal příležitost si před kamerou nejen zatančit, ale také vystřídat celou řadu hereckých poloh, od drsných hlášek až po syrově realistické scény, v nichž musel na tváři vykouzlit úplně jinou sadu emocí, než bylo zvykem v jeho dosavadních rolích. Hvězda se znovuzrodila.

 

Právě se děje

Další zprávy