50 koncertních tipů na rok 2019: Metallica, Dylan, Rattle, jazz, klasika a další

Kultura Kultura
1. 1. 2019 16:31
Jak bude znít rok 2019? Na pódia se vrací sestava Dunaj i písničkář Karel Plíhal. Kapela Algiers či zpěváci Passenger a LP se pokusí zopakovat úspěch ze svých vystoupení na ostravských Colours. Francouzská šansoniérka Zaz zapěje španělsky. A s desítkami tisíc posluchačů se rozloučí Elton John, KISS nebo Slayer. Napříč žánry vybíráme 50 koncertů.
Také skupina Dunaj vloni hrála v pořadu Kultura+ České televize. | Video: Česká televize

Dunaj

18. ledna, Palác Akropolis, Praha

"Pozor, toto není reminiscence, toto je regulérní restart," avizují členové slavné brněnské alternativní skupiny Dunaj, která na sebe prvně upozornila roku 1986 vystoupením na Rockfestu a hudebně se naplno rozvinula po sametové revoluci.

S Dunajem v různých tvůrčích obdobích účinkovali zpěvačka Iva Bittová či bubeník Pavel Fajt. Činnost sestavy ukončila až roku 1998 smrt frontmana Jiřího Kolšovského.

Postupný návrat Dunaje na scénu odstartovala provizorní sestava nazvaná Dunajská vlna, natáčení dokumentárního filmu a pozvání z festivalu Litoměřický kořen. Nyní už se koná plnohodnotný comeback. Kytarista a zpěvák Josef Ostřanský, baskytarista Vladimír Václavek a bubeník Pavel Koudelka za sebou již mají několik vystoupení, včetně prosincového účinkování na brněnském koncertu Tata Bojs.

Obnovený Dunaj zahraje 16. ledna v Ostravě, následující den v Brně a 18. ledna v pražském Paláci Akropolis. Kromě skladeb z asi nejznámějšího alba Dudlay, vydaného roku 1993, hudebníci do repertoáru začínají zařazovat nové písně - a na obzoru je prý další deska.

 

Právě se děje

Další zprávy