Kapela Zrní pozvala na vánoční turné tibetského exilového muzikanta

ČTK ČTK
25. 11. 2016 9:54
Hostem předvánočního turné kapely Zrní bude tibetský exilový hudebník Loten Namling. Česko-tibetské turné 2016 začne 6. prosince v Olomouci a skončí 12. a 13. prosince v Praze. Sedmi koncerty kapela také oslaví své 15. narozeniny. Před každým koncertem budou provozovat busking, tedy pouliční hraní, kterým vzdávají hold těmto muzikantům, ze kterých sami vzešli.
Jan Unger (Zrní).
Jan Unger (Zrní). | Foto: Jakub Plíhal

Kapela Zrní si pozvala na předvánoční turné tibetského exilového muzikanta Lotena Namlinga. Koncerty začnou 6. prosince v Olomouci.

"Zajímá nás téma Tibetu a obecně lidská práva," řekl zpěvák kapely Jan Unger. Skupina se proto stala první kapelou projektu Hrajem tibetsky. Organizuje ho nezisková organizace Brontosauři v Himalájích, která staví školu v Malém Tibetu. Chce každý rok pozvat jednoho tibetského umělce, aby představil svou tvorbu na koncertech českých kapel, a tím se posílilo vzájemné povědomí o životě Čechů a Tibeťanů.

První ročník startuje právě s kapelou Zrní. Tibetský hudebník Loten Namling vystoupí sólově a na pražských koncertech pak se svou hudební skupinou Porok Karpo, kterou sestavil ze švýcarských hudebníků.

Kapela Zrní se inspiruje přírodou a jejími principy, krajinou, lidovou hudbou, zároveň ale také elektronickou dobou. Od roku 2001 hraje ve stejném složení. Debutové album Voní vydala skupina v roce 2009. Jsou držiteli ceny Anděl za Objev roku 2012, spolupracovali s taneční skupinou VerTeDance na představení Kolik Váží Vaše Touha, které získalo ocenění Taneční inscenace roku 2012.

 

Právě se děje

Další zprávy