Foto: První herečka Národního divadla. Hlaváčová po revoluci zářila i na Vinohradech

Foto: První herečka Národního divadla. Hlaváčová po revoluci zářila i na Vinohradech
Hlaváčová se často objevovala po boku svého partnera Luďka Munzara, s nímž strávila přes půl století. Na snímku jsou Hlaváčová jako Zdenka a Luděk Munzar coby Leoš Janáček ve filmu Lev s bílou hřívou režiséra Jaromila Jireše z roku 1986.
Širší veřejnost herečku znala také jako zdravotní sestru Toničku ze série režiséra Dušana Kleina o básnících. Poprvé se objevila ve třetím filmu Jak básníkům chutná život z roku 1987 (na snímku), roli si pak zopakovala ještě v Konci básníků v Čechách a také v Jak básníci neztrácejí naději z roku 2004. V nejnovějším Jak básníci čekají na zázrak už ji kvůli zdravotním problémům nahradila její sestra Dana Hlaváčová.
Jana Hlaváčová prvně stanula před kamerou jako Mefistofela v komedii s faustovskou tematikou Kam čert nemůže režiséra Zdeňka Podskalského z roku 1959. Rok nato nastoupila do prvního angažmá po absolvování DAMU, konkrétně do plzeňského Divadla J. K. Tyla, kde strávila pět sezon. Na snímku z šatny plzeňského divadla se líčí před uvedením Alchymisty od Vladislava Vančury. Fotografie pochází z roku 1965.
Právě v Plzni se Hlaváčová provdala za kolegu Jiřího Michného. Roku 1963 se jim narodila dcera Tereza. V roce 1971 však Michný zemřel ve věku pouhých 36 let a Hlaváčová se vrátila do Prahy, kde jí již dříve nabídlo angažmá Národní divadlo. Na snímku z té doby je v roli Pohádky v inscenaci Radúze a Mahuleny od Julia Zeyera už na první scéně.
Foto: Karel Ješátko / Profimedia.cz
Kultura ČTK Kultura, ČTK
14. 1. 2024 12:37
Ve věku 85 let tuto sobotu zemřela herečka Jana Hlaváčová, která ztvárnila desítky rolí na české první scéně. "Byla v Národním divadle první herečkou a rozhodující osobností inscenací několika generací vynikajících tvůrců," uvedl ředitel Národního divadla Jan Burian. Po revoluci odsud Hlaváčová odešla a zahájila novou éru v Divadle na Vinohradech. Připomínáme její nejdůležitější role.
 

Právě se děje

Další zprávy