Drama Masaryk s Karlem Rodenem uvede filmový festival Berlinale

ČTK ČTK
10. 1. 2017 15:07
Film Julia Ševčíka, ve kterém Karel Roden ztvárnil roli Jana Masaryka, uvede letos filmový festival Berlinale v sekci Berlinale Special. "Vážíme si toho, že Masaryk byl vybrán do hlavního programu letošního Berlinale z několika tisíc titulů," komentoval to producent filmu Rudolf Biermann.
Masaryk - ukázka | Video: Bioscop

Nový snímek režiséra Julia Ševčíka Masaryk, věnovaný jednomu životnímu období diplomata a politika Jana Masaryka, bude uveden v hlavním programu letošního Mezinárodního filmového festivalu v Berlíně.

Snímek se bude mimo hlavní soutěž promítat jako součást přehlídky Berlinale Special.

"Masaryk bude mít premiéru v hlavním programu pod hlavičkou Berlinale Special. V rámci této sekce uvádí berlínský festival mimořádné kinematografické počiny nebo pocty světovým filmařským osobnostem. Vloni šlo například o poctu Alanu Rickmanovi (film Rozum a cit) a poctu Davidu Bowiemu (film Muž, který spadl na Zemi)," sdělila mluvčí projektu Uljana Donátová.

"Vážíme si toho, že Masaryk byl vybrán do hlavního programu letošního Berlinale z několika tisíc titulů," komentoval to producent filmu Rudolf Biermann. Věří, že příběh této vzrušující osobnosti může být srozumitelný mezinárodnímu publiku. Už proto, že vypráví v dobovém kontextu o událostech, které výrazně ovlivnily vznik moderní Evropy.

"Zároveň však nabízí nadčasovou úvahu o odpovědnosti jedince a jeho konání ve prospěch státu a národa, často na úkor sebe sama. Masaryk byl člověk velkého vnitřního sváru mezi citlivou uměleckou duší a smyslem pro zodpovědnost a sebeobětování ve prospěch společenských cílů. V tomto smyslu mu může porozumět i mezinárodní divák," dodal Biermann.

Podle režiséra a spoluscenáristy snímku Julia Ševčíka je příběh lidí, kteří se snaží, byť nedokonale, postavit diktatuře, vždy nadčasový a romantický. Stejně tak, jako je často krutý a předem odsouzený k nezdaru.

"Ať už jde o Jana Masaryka, který se snaží přesvědčit velmoci, aby zarazily nacistickou agresi, či v jiném životním období agresi ruskou. Studenta stojícího si za svou pravdou oproti přesile, či o běžného člověka, který chce žít svobodně navzdory silám, které ho chtějí zmanipulovat či zajmout. Vždy jde nakonec o boj dobra proti zlu – a v něm zlo často vítězí," uvedl Ševčík. Titulní úlohu vytvořil Karel Roden.

Do široké distribuce vstoupí Masaryk 9. března. Symbolicky vzhledem k tomu, že dosud nevyjasněný pád z okna, který ukončil život Jana Masaryka, se odehrál v noci z 9. na 10. března 1948.

 

Právě se děje

Další zprávy