Jan Svěrák dotočil film Po strništi bos. Zimou nám zamrzaly kamery, říká režisér

ČTK ČTK
11. 1. 2017 15:32
Režisér Jan Svěrák dokončil svůj nový film, který bude mít premiéru 17. srpna. Filmaři čekali na sníh, protože se část děje odehrává i v zimě. Snímek Po strništi bos volně předchází divácky úspěšné Obecné škole. Ve filmu se představí Zdeněk Svěrák, Ondřej Vetchý nebo Jan Tříska.
Jan Svěrák, natáčení filmu Po strništi bos.
Jan Svěrák, natáčení filmu Po strništi bos. | Foto: ČTK

V zasněženém jihočeském lese ve středu dotočil režisér Jan Svěrák film Po strništi bos. Poslední scény vznikly u vesnice Markéta poblíž Slavonic na Jindřichohradecku. Snímek, který se točil 50 dní a má rozpočet asi 50 milionů korun, bude mít premiéru 17. srpna.

V renesančních Slavonicích a okolí se film zasazený do časů druhé světové války točil celé léto, zimní dotáčka byla dvoudenní. Režisér zde našel místo působící dobově – malá Telč, jak se Slavonicím říká, leží v pohraničí, kam za komunismu mohl málokdo. Dnes mimo jiné točil scénu, kdy tatínek (Ondřej Vetchý) jde se synem Edou krást do lesa stromek.

"V říjnu jsme dotočili a čekali, až ve Slavonicích napadne sníh, protože film se odehrává během dvou let a zima hezky ukazuje, jak plyne čas. Varovali nás, že zde už tři roky nebyl sníh, tak jsme se modlili a vyšlo nám to. Točili jsme například scénu, kdy strýc vozí partu kluků na saních s dvouspřežím, což je krásné, jak sníh létá od kopyt," řekl Jan Svěrák.

Film se odehrává za protektorátu, kdy rodina musela odjet z města na venkov a sedmiletý Eda odhalil rodinné tajemství. Je inspirován osudy režisérových předků, zejména jeho otce Zdeňka Svěráka. Jan Svěrák připomněl, že ve většině jeho předchozích filmů byl hlavní postavou muž a divák sledoval jeho život na pozadí historických událostí. Nový snímek, kde je hrdinou chlapec, tak lze podle něj považovat vlastně za první díl této filmografie.

"Třeba v Koljovi to byl konec socialismu a náš hrdina, kterému bylo 50 let, se učil zodpovědnosti za někoho, když si ochočil to dítě. Tentokrát osmiletý chlapec hledá odvahu a odehrává se to za druhé světové války, kdy odvahu potřebovali i dospělí," řekl režisér.

Nový film volně předchází Obecné škole. V ní se s režisérem poprvé setkal Ondřej Vetchý, který s ním pak natočil řadu snímků. "V Obecné škole se člověk něčemu směje a přitom si uvědomí, že mu tečou slzy. Tenhle příběh je trošinku drsnější, možná v něm bude méně humoru, přeci jenom se nacházíme ve válce, jde o životy mnoha lidí," řekl Ondřej Vetchý, který dopoledne v mrazivém dni vtipkoval: "Krásně se oteplilo, už jsem celý zpocený."

Štáb překvapilo, jaký byl mráz, ráno minus 22 stupňů. Podle režiséra to má výhodu, že hercům jde pára od úst, což v létě, až film poběží v kinech, diváci ocení, nebo že na stromech zůstává sníh.

"Jediná nevýhoda je, že zamrzají kamery a že hercům je hrozná zima, protože mají dobové kostýmy a botičky s koženou podrážkou," řekl Svěrák. Podle svých slov má poprvé ve filmu zápornou postavu, svého pradědečka. Ten byl podle režiséra "pravděpodobně pěkný parchant a nádherně ho ztvárňuje Jan Tříska". Film bude mít podobnou poetiku jako Obecná škola, ale půjde o rodinné drama.

Ve filmu dále hrají Jan Tříska, Tereza Voříšková, Zdeněk Svěrák, Petra Špalková či Hynek Čermák.

Máme obrovský množství dat, ale nejsme schopni je uchránit ani zachovat pro budoucnost. Všechno spěje k tomu, že je to úpadek civilizace, je to tak správně a jsem s tím smířen, říká režisér Jan Svěrák | Video: DVTV
 

Právě se děje

Další zprávy