Film Tlumočník s Jiřím Menzelem v hlavní roli bude mít premiéru na Berlinale

Kultura Kultura
22. 1. 2018 16:12
Tlumočník, film Martina Šulíka s Jiřím Menzelem v hlavní roli, se bude na festivalu Berlinale promítat v den Menzelových 80. narozenin. Spolu se slavným českým režisérem si ve snímku zahraje Rakušan Peter Simonischek, který na sebe upozornil jako otec v komedii Toni Erdmann.
Jiří Menzel ve filmu Tlumočník. | Video: Bioscop

V den 80. narozenin Jiřího Menzela, tedy 23. února, bude mít na festivalu Berlinale premiéru film režiséra Martina Šulíka Tlumočník. Menzel si v něm zahrál asketického tlumočníka Aliho, který se s rakouským učitelem a bonvivánem na Slovensku díky absurdní shodě náhod vydává na cestu za poznáním pravdy o vlastní minulosti.

Roli milovníka žen a alkoholu dostal rakouský herec Peter Simonischek, jenž na sebe upozornil jako otec v předloňské komedii Toni Erdmann. Film byl nominovaný na Oscara pro nejlepší zahraniční titul.

K Tlumočníkovi autory inspirovala kniha rakouského spisovatele Martina Pollacka Mrtvý v bunkru, v níž autor popisuje vztah k otci, veliteli zvláštních oddílů SS, který koncem roku 1944 působil v Ružomberku.

"V okolí Ružomberku jsem strávil dětství a mnohé příběhy jsem znal. Vyprávěl jsem o tom scenáristovi Marku Leščákovi, oba nás zaujala situace, v níž se syn snaží pochopit otcovu temnou minulost," říká režisér Martin Šulík.

Vedle ústřední herecké dvojice se ve snímku představí Zuzana Mauréryová, Attila Mokos či slovenská internetová komička Eva Kramerová alias Evelyn.

Jiří Menzel v roli režiséra uvedl v Berlíně v roce 1990 po letech nucené odmlky hrabalovskou adaptaci Skřivánci na niti, za niž získal Zlatého medvěda pro nejlepší film. V roce 2006 pak porota do soutěže vybrala další hrabalovský snímek Obsluhoval jsem anglického krále.

V České republice půjde Tlumočník do kin 15. března.

 

Právě se děje

Další zprávy