Ruskou techniku přejmenoval na ukrajinskou. Cirk La Putyka slaví výročí

ČTK ČTK
1. 5. 2024 18:53
Inscenací nazvanou Okamžik, ve které účinkují dlouholetí členové souboru, ukrajinští studenti i mladí akrobaté, slaví 15 let existence novocirkusový Cirk La Putyka. Novinka v režii Fina Maksima Komara má premiéru tento čtvrtek 2. května v prostoru Azyl78 na holešovickém výstavišti.
Cirk La Putyka uvede inscenaci Okamžik tento čtvrtek, do 25. května bude na programu třiadvacetkrát.
Cirk La Putyka uvede inscenaci Okamžik tento čtvrtek, do 25. května bude na programu třiadvacetkrát. | Foto: ČTK

Návštěvníky show čeká vzdušná i pozemní akrobacie, žonglování, chůze po skleněných střepech nebo technika zvaná ukrainian bar, která v Česku není příliš k vidění. Okamžik bude na programu do 25. května celkem třiadvacetkrát.

"Představení je oslavou cirkusového umění, La Putyky, oslavou lidí, kteří jsou na jevišti. Bude to výsostně cirkusová věc plná cirkusových technik a scén," slibuje umělecký šéf souboru Rostislav Novák mladší.

Herec a principál souboru Rostislav Novák mladší.
Herec a principál souboru Rostislav Novák mladší. | Foto: ČTK

"Jsou tam překvapivé momenty. Je tady spousta unikátních věcí, které poprvé přivádíme na jeviště. Unikátní houpačka, ze které se bude doskakovat do veliké sítě. Je tady ukrainian bar, což je speciální disciplína, kdy dva kluci drží mezi svými rameny jednu tyč vyrobenou ze skokanských atletických tyčí. A nahoře je flyer, který skáče salta, odráží se z této tyče a musí se zpátky vrátit na tuhle sedmnácticentimetrovou kladinu, která je pružná," popisuje principál.

Zhruba hodinu a půl dlouhé představení sestává asi ze 30 pohybových obrazů. Bude obsahovat odkazy na inscenace z celé historie souboru, který za 15 let existence odehrál v Česku přes 2200 představení a navštívil 24 států. "Mým cílem je vměstnat celou patnáctiletou historii do tohoto 'okamžiku' nebo 'mrknutí oka'. Během večera se nějakým volným způsobem objeví všechna předchozí představení. Na druhou stranu vytvářím zcela nové dílo, které se bude dít právě teď a tady," doplňuje režisér Komaro.

Novinka začala vznikat vloni v září. Novák si vybral právě Komara, protože ten ví, jak soubor funguje. S Cirkem La Putyka nazkoušel první dílo Slapstick Sonata v roce 2010, poslední dobou spolupracovali třeba na projektu Senses.

Podle uměleckého šéfa Komaro k inscenacím přistupuje skrze emoce. "Maximův svět je rozhodně jiný než moje režie. Nestaví představení na narativním příběhu, ale jsou to emoční věci, obrazy a velká pocta tradičnímu cirkusu. Na jevišti tak uvidíte věci, které jsme na jevišti ještě nikdy nedělali," avizuje Rostislav Novák mladší.

Dvě cirkusové techniky použité v inscenaci původně nesly v názvu přídomek ruské, russian swing a russian bar, režisér Komaro se je ale rozhodl přejmenovat na ukrajinské. "V obsazení tohoto představení máme tři mladé ukrajinské umělce, kteří museli opustit Ukrajinu v březnu 2022. Připadalo mi kruté a urážlivé jim na každodenní bázi připomínat název toho zlého impéria," zdůvodňuje finský režisér.

Představení doprovází živá kapela CLPBND, hudbu napsal Jan Balcar a Kryštof Záveský. Na Okamžiku se podílela spousta oceňovaných tvůrců, například Jan Rosén, známý evropský trenér dynamické akrobacie a skoků na teeterboardu, nebo finská vzdušná choreografka Ilona Jänttiová.

Součástí představení budou také rodiče zakladatele souboru, Rostislav Novák starší a Anna Nováková z loutkářské rodiny Kopeckých. V jedné scéně využijí varietní loutku pštrosa, ze kterého vypadne druhá loutka - vejce.

Cirk La Putyka se věnuje novému cirkusu. Kombinuje akrobacii, tanec, loutky a sportovní výkony s živou hudbou. Jeho první inscenace La Putyka měla premiéru roku 2009 v pražské La Fabrice. Od založení odehrál 2279 představení v Česku a představil se na pěti kontinentech.

Video: Cirk La Putyka pomáhá ukrajinským školákům

„Jsou to neuvěřitelné příběhy," řekl předloni v DVtv principál souboru Cirk La Putyka, který pomáhá studentům kyjevské cirkusové školy. | Video: Michael Rozsypal
 

Právě se děje

Další zprávy