Zemřel "papež francouzské kuchyně" a guru moderní gastronomie Paul Bocuse

ČTK ČTK
20. 1. 2018 16:10
Paul Bocuse byl držitelem tří michelinských hvězd. Spoluzakládal principy současné gastronomie, jako první kladl důraz na prezentaci jídel.
Paul Bocuse.
Paul Bocuse. | Foto: ČTK

Paříž - Ve věku 91 let zemřel jeden z nejznámějších šéfkuchařů světa, Francouz Paul Bocuse. Informoval o tom na twitteru francouzský ministr vnitra Gérard Collomb.

Bocuse, dlouholetý držitel tří michelinských hvězd, byl mezi odborníky označován jako guru moderní gastronomie nebo jako papež francouzské kuchyně. Stál totiž u zrodu hnutí "nouvelle cuisine", které v 60. a 70. letech 20. století způsobilo doslova revoluci důrazem na experiment, prezentaci jídel a kvalitní sezonní ingredience.

Bocuse zemřel v sobotu v Collonges-au-Mont-d'Or, kde se narodil a kde měl i svou restauraci, uvedl ve svém prohlášení francouzský prezident Emmanuel Macron. "Francouzská gastronomie ztratila mytickou postavu… Šéfkuchaři pláčou ve svých kuchyních, jak v Elysejském paláci, tak jinde ve Francii," dodal. Slavnému šéfkuchaři byl v roce 2005 voperován trojitý bypass, trpěl i Parkinsonovou chorobou.

Bocuse se stal prvním šéfkuchařem moderní éry, který dovedně využil svého postavení celebrity. Do své restaurace v Collonges-au-Mont-d'Or u Lyonu tak lákal labužníky z celého světa, kteří přijížděli ochutnat jeho slavné speciality - polévku s černými lanýži, šunku v seně, drůbeží frikasé s borůvkami či holoubátka. Podnik drží tři michelinské hvězdy, nejvyšší ocenění v oboru, nepřetržitě od roku 1965.

Velký propagátor francouzské kuchyně s vizáží bonvivána stál u zrodu mnoha trendů, které ve světě vysoké gastronomie přežívají dodnes. Kladl důraz na perfektní servis, estetické působení jídla na talíři a neobvyklé kombinace surovin, přitom však neměl strach experimentovat s tradičními postupy a zpracováním.

Společně s dalšími slavnými šéfkuchaři založil spolek "Bande a Bocuse" k propagaci nové kuchyně. V roce 1987 pak inicioval soutěž "Bocuse d'Or", která každoročně oceňuje nejlepší světové šéfkuchaře.

Bocuse se narodil do rodiny kuchařů a toto povolání se dědilo již od 18. století. Na svou restauraci nepřestal dohlížet ani v důchodu. Všímal si i hostů, které někdy přišel pozdravit až ke stolu. A jeho oblíbená ingredience? Máslo. "Je to kouzelná věc," řekl kdysi během návštěvy kulinářského institutu v USA. "Máslo nic nenahradí," dodal.

Dalšími třemi důležitými věcmi podle něj byly čerstvé potraviny, které on měl ze své zahrady, dobrý kuchyňský personál, kterému lze věřit, a šťastní hosté. "Je to host, kdo tu velí," svěřil se kdysi Bocuse agentuře AP.

 

Právě se děje

Další zprávy