Výrobky ze želvoviny vypadají jako z plastu, turisté to často ani nepoznají, říká česká bioložka

Výrobky ze želvoviny vypadají jako z plastu, turisté to často ani nepoznají, říká česká bioložka
Pro želvu je kladení vajec velká námaha.
Ochranáři při práci používají červené světlo, které želvy neruší.
Každou snůšku musejí vyhrabat a přemístit třeba o 20 metrů dál, aby ji nenašli pytláci.
Želví vejce je velké zhruba jako pingpongový míček.
Foto: archiv Hany Svobodové
Nikola Sedloňová
5. 4. 2017 16:15
Česká bioložka Hana Svobodová aktivně chrání mořské želvy v Indonésii. Jejich populace se totiž od druhé světové války zmenšila o 91 %. Hlavní příčinou je člověk. Ačkoli to v Indonésii zákony zakazují, stále se zde prodávají želví vejce, maso i výrobky ze želvoviny. "Když chtějí lidé tento materiál získat, nahřejí želvu nad ohněm a zaživa jí odloupnou želvovinu od kosti. Věří, že jí to doroste. Taková napůl vařená želva ale umírá ve velkých bolestech v moři," popisuje Svobodová.
 

Právě se děje

Další zprávy