Vegetariány více postihuje mozková mrtvice, ale méně jim hrozí infarkt, tvrdí vědci

Magazín Magazín
9. 9. 2019 8:05
Několik let trvající výzkum, který pracoval se vzorkem 48 tisíc britských obyvatel, odhalil, že vegetariánům hrozí ve srovnání s lidmi, kteří jedí maso, o 22 procent nižší riziko srdečního infarktu. Současně ale čelí o 20 procent vyššímu riziku mozkové mrtvice. Důvodem může být fakt, že vegetariáni mají nižší hladiny cholesterolu a cukru, ale zároveň jim mnohdy schází například vitamín B12.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Shutterstock

Vědci už dříve prokázali, že konzumace masa může za určitých okolností vést ke zdravotním problémům. Světová zdravotnická organizace například řadí výrazně tepelně zpracované maso (zejména to červené) mezi pokrmy způsobující rakovinu. Až doteď ale nevzniklo tolik studií zabývajících se zdravotními dopady alternativních způsobů stravování.

"Popularita vegetariánství a veganství v uplynulých letech významně vzrostla, ale zatím máme málo údajů o případných zdravotních přínosech a rizicích, které se s ním pojí," řekla britskému deníku Guardian Tammy Tongová z Oxfordské univerzity, jedna z autorek nového výzkumu publikovaného v odborném časopise British Medical Journal.

Ta společně s kolegy analyzovala data získaná od 48 tisíc dospělých Britů, kteří se k výzkumu postupně přidávali mezi lety 1993 a 2001. Žádný z nich do té doby neprodělal srdeční záchvat nebo mrtvici ani anginu pectoris. Všichni respondenti výzkumníkům sdělili informace o svém životním stylu, absolvovaných lékařských zákrocích a běžném jídelníčku.

Autoři studie pak dotazované rozdělili do třech skupin - na vegetariány, lidi, kteří jedí více druhů masa a pescetariány (lidi, kteří jedí pouze ryby a mořské plody). V roce 2010 dostali všichni zúčastnění uvedené otázky znovu, a to mimo jiné proto, aby výzkumníci zaznamenali, kteří lidé svůj způsob stravování za tu dobu změnili.

Zároveň autoři až do března 2016 sledovali u všech zkoumaných jejich lékařské záznamy a našli 2820 případů srdečního infarktu a 1072 případů mozkové mrtvice. Výsledky analýzy následně ukázaly, že lidé konzumující jen ryby a mořské plody čelili o 13 procent nižšímu riziku srdečního infarktu než ti, co si dají více druhů masa.

U vegetariánů pak tohle riziko bylo dokonce o 22 procent nižší, ale současně se u nich oproti lidem konzumujícím různá masa objevilo o 20 procent vyšší riziko mozkové mrtvice. Pescetariáni na tom jsou z hlediska mozkové mrtvice podle výzkumníků stejně jako lidé, co jedí i jiné maso než to z ryb a z mořských plodů.

Ze zjištění lze vyvodit, že v rozmezí deseti let bude mezi vegetariány počet srdečních infarktů na tisíc lidí o deset menší a počet mozkových mrtvic na tisíc lidí o tři větší než u lidí konzumujících maso. 

"Nižší riziko srdečního infarktu u pesceteriánů a vegetariánů souvisí s tím, že mají nižší hladinu cholesterolu, nižší index tělesné hmotnosti, nižší krevní tlak a nižší hladinu cukru v krvi. Vyšší riziko mozkové mrtvice u vegetariánů můžeme vysvětlit tím, že mívají nižší hladinu cholesterolu a nedostatek živin jako například vitamín B12," uvedla pro Guardian Tongová.

Někteří její spolupracovníci si však výsledky interpretovali jinak. "Je například možné, že lidé, kteří upřednostňují alternativní typy stravování, zároveň méně často berou léky na snížení vysokého krevního tlaku a v důsledku toho je pak postihuje mozková mrtvice," doplnil profesor Tom Sanders z King’s College v Londýně.

Video: Veganství u dětí? Jde o soucit se zvířaty a etiku, lékaři nejsou experti na stravování, říká veganka

O třetině dětí pediatr neví, že jsou vegani, někteří odmítnou veganské dítě vyšetřit, lékaři nejsou experti na výživu, říká veganka Selinger | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy