reklama
 
 

Vědci: Zmrzlina a cereálie vás přivedou dřív do hrobu, jezte raději čerstvé suroviny

31. 5. 2019 14:30
Hotovky k ohřátí v mikrovlnné troubě, salámy, zmrzlina, ale taky cereální tyčinky mohou konzumenty přiblížit smrti mnohem dříve než ostatní. Alespoň to vyplývá z výzkumu francouzských a španělských vědců. Tito strávníci podle nich vykazují mnohem vyšší riziko obezity, vysokého krevního tlaku a rakoviny. Lidé by proto měli dávat přednost čerstvým surovinám.

Francouzská studie výzkumníků z Pařížské univerzity se zabývala zdravím a jídelníčky celkem 105 tisíc lidí. Ti, kteří během pěti lety jedli nejvíce průmyslově zpracovaných jídel, vykazovali také nejvyšší riziko mozkové mrtvice, srdečního záchvatu a dalších kardiovaskulárních problémů. 

Výsledky zkoumání byly uveřejněny v britském časopise British Medical Journal, údajně však nedokazují přímou souvislosti mezi nemocemi a konzumací těchto jídel. Jedna z výzkumnic Mathilde Touvierová však uvedla, že výsledky jsou jasným varováním, aby se lidé průmyslově vyráběným jídlům raději vyhýbali. "Musíme se vrátit k základním potravinám," citoval ji deník The Guardian

Hotová jídla, zmrzliny nebo cereálie obsahují průmyslově přidávané ingredience, jako je potravinový škrob, cukr a nasycené tuky, k nimž jsou navíc přidávány konzervanty, umělá sladidla a různá dochucovadla.  

Čtyři porce průmyslově vyráběného jídla denně zvyšují riziko úmrtí

Druhou studií zaměřenou na tyto potraviny vypracovala Navarrská univerzita ve španělské Pamploně. Její autoři sledovali po dobu patnácti let celkem 20 tisíc absolventů univerzity a 335 z nich během výzkumného období zemřelo.

Kromě jejich pohlaví, věku, indexu BMI a faktu, zda jsou kuřáci, se zajímali taktéž o jejich jídelníček. Ti, kteří měli více než čtyři porce denně průmyslově vyráběného jídla, vykazovali až o 62 procent vyšší riziko úmrtí než ti, kteří snědli pouze dvě taková jídla denně. 

Co všechno patří do průmyslově vyráběné stravy

Co všechno patří do průmyslově vyráběné stravy

  • Hotová jídla k ohřátí 
  • Salámy
  • Zmrzliny
  • Čokoláda
  • Sladké nápoje 
  • Cereálie a cereální tyčinky
  • Instantní polévky
  • Kuřecí nugetky

Vedoucí španělského výzkumu Maria Bes-Rastrollová se nechala slyšet, že škodlivost průmyslově vyráběného jídla je tak očividná. "Je vyráběno zcela nebo zčásti z průmyslových látek a obsahuje pouze trochu nebo prakticky vůbec žádné celé suroviny," upozornila. 

Podle Touvierové není zcela jasné, co přesně ohrožuje zdraví, zda nedostatek nutričních hodnot nebo chemické přísady. Svou roli však podle ní mohou sehrát také části uvolňované při výrobě těchto jídel nebo balení, ve kterých se prodávají. 

Další výzkumníci tak radí, aby lidé nahradili průmyslově vyráběné hotovky spíše za čerstvé suroviny. 

autor: Magazín | 31. 5. 2019 14:30

Související

    Pokračujte dál

    Hlavní zprávy

    reklama
    reklama
    reklama
    reklama
    reklama
    reklama