Mikroskop, kterým lidé dohlédnou až k atomům. Chemici za něj dostali Nobelovu cenu

Zuzana Hronová Zuzana Hronová
5. 10. 2017 11:27
Švýcar Jacques Dubochet (75), Američan německého původu Joachim Frank (77) a Brit Richard Henderson (72) vyvinuli zobrazovací metodu, díky níž můžeme u živých vzorků dohlédnout až k samotným atomům. Královská švédská akademie prohlásila, že jejich kryoelektronová mikroskopie posunula biochemii do nové éry. Podívejte se proč.
Foto: Shutterstock

Jak funguje kryoelektronová mikroskopie?

Kryoelektronová mikroskopie (cryo-EM) zjednodušeně řečeno pracuje s elektronickými mikroskopy, které zkoumají vzorek za velmi nízké teploty. Ta odpovídá teplotě kapalného dusíku, tedy kolem -200 stupňů Celsia. Proč vlastně? Silný elektronový paprsek mikroskopu totiž biologický materiál ničil. Elektronové mikroskopy navíc musejí pracovat ve vakuu, v němž se biomolekuly hroutí. Jsou totiž z velké části tvořeny vodou, jež se ve vakuu vypaří.

 

Právě se děje

Další zprávy