reklama
 
 

Z ručně vyráběných nanuků udělala hit. Supermarketům je neprodá, lidé za nimi jezdí i 100 kilometrů

25. 9. 2016
Lidé jezdívali ze širokého okolí do Kunětic zejména kvůli Kunětické hoře, jíž se také říká Rumburakův hrad. Právě zde se totiž natáčel populární seriál Arabela. V posledních letech sem jezdí i kvůli Kunětické zmrzce, a to až ze sto kilometrů vzdálené Prahy. Monika Pavlisová se s manželem vzdělává u italských mistrů a snaží se být ve zmrzlinářství o krok napřed. Umí vyrobit osmdesát příchutí, letos začala s ručně vyráběnými nanuky či s bylinkovými zmrzlinami. Nabízí i legendární mrkvovou, ale také třeba okurkovou s mátou nebo řepovou.
Doporučujeme

Původně Monika Pavlisová pracovala jako školitelka v oblasti vzdělávání dospělých. Na mateřské dovolené přemýšlela, co by mohla dělat sama, u sebe doma v Kuněticích, v malé obci pod hradem Kunětická hora nedaleko Pardubic.

„Jelikož jsem velkým milovníkem zmrzliny a stále jsme za ní někam dojížděli, řekla jsem si, proč si nedělat vlastní. Společně s manželem jsme můj sen postupně zrealizovali,“ vypráví. Fungují každý rok od března do října.

Začínali na průmyslové výrobě opočenské zmrzliny. Po dvou letech si ale paní Pavlisová řekla, že by se chtěla posunout někam dál. Nač chodit ke kováříčkovi, když mohla ke kovářovi – přihlásila se tedy na kurz italských mistrů.

„Zúčastnila jsem se třídenního školení, na němž jsme od rána do večera leželi ve složení zmrzliny, probírali cukry, tuky, ovoce, jak to funguje dohromady. Naučili jsme se zde, jak vyrábět pravou poctivou zmrzlinu z čerstvého ovoce. Také jsem se zde dozvěděla, že jde udělat jakákoliv příchuť a jak toho docílit.“

Zmrzlinu již vyrábí jedenáct let a stále se snaží zlepšovat a přicházet s novinkami. K točené přibrali špachtlovanou, zmrzlinové dorty a zákusky a nyní i ručně vyráběné nanuky. S manželem se stále vzdělávají na zmrzlinářských seminářích a veletrzích v Itálii.

„Ručně vyráběné nanuky jsou letošní novinka. V zimě jsme byli na veletrhu zmrzliny v italském Longarone. Zde jsme se přiučili právě ručně vyráběným nanukům. Říkala jsem si, že tohle musím dovézt do té naší vesnice! Chceme stále ve zmrzlinařině růst. Teď například zkoušíme receptury na nanuky bez polev.“

Jelikož současné lidstvo má neskutečný počet alergií a přibývá lidí s intolerancí na lepek či laktózu, manželé Pavlisovi vyrábějí i bezlepkovou a bezlaktózovou zmrzlinu. Používají sezónní ovoce z Pardubicka – jahody, maliny, ostružiny, švestky, meruňky či třešně od zdejších sadařů.

„Ráno se ovoce natrhá, v poledne už z toho máte zmrzlinu. V našich sorbetech je od třiceti do čtyřiceti procent ovoce. Takže když má být třešňová, znamená to třeba vypeckovat čtyřicet kilo třešní."

Při pohledu na chladničku s desítkami druhů nanuků zaujme, že je každý trochu jiný, trochu jinak nazdobený. „Každý nanuk je v podstatě originál. Máte ho čtyřikrát v ruce – než se naformuje, vymrazí, dá do polevy a nazdobí. Tím pádem si na každý můžeme dávat, co chceme. Takže během olympijských her jsme je zdobili olympijskými kruhy, vlajkami nebo českou trikolórou.“

Kunětickou zmrzlinu nedodávají do řetězců ani menších obchodů, zákazníci zkrátka jezdí za nimi. „Přijíždějí k nám lidi z padesát kilometrů vzdálených obcí, ale stavují se tady i zákazníci z Prahy a naberou si zmrzlinu do velkých termotašek.“ Zanedlouho ale kunětická zmrzlina přece jen vyjede za svými konzumenty. Rádi bychom si pořídili pojízdnou zmrzlinářskou motorku," prozrazuje Monika Pavlisová.

V zemi, kde ještě stále u mnoha stánků nabízejí pouze vanilkovou, jahodovou, a třeba meruňková či jogurtová už je tak trochu úlet, se snaží každý rok přicházet s novými příchutěmi. Nyní například experimentovali s čerstvými bylinkami – vyráběli jahodovou s mátou, bezinkovou s meduňkou či citron s bazalkou. Zvládají také alkoholické zmrzliny – s pivem, vodkou, griotkou nebo šampaňským.

Za celou svou kariéru vyzkoušeli na osmdesát druhů příchutí. Jelikož Kunětice leží pár kilometrů od Pardubic, asi nikoho nepřekvapí, že se tu může stavit na točenou perníkovou či marcipánovou, záleží na denní nabídce, každý den aktualizované na Facebooku. V pátek 23. září například nabízeli točenou švestkovou či makovou.

Na rádoby vtipný závěrečný dotaz „A máte i mrkvovou?“ paní Pavlisová bez mrknutí oka odpovídá: „Samozřejmě že máme i mrkvovou – mrkev s jablkem. A také řepovou s jablkem nebo okurkovou s mátou.“

V pražské kavárně Cacao připravují kromě vlastních dortů i 24 druhů zmrzliny. Naší kameře ukázali přípravu mangové, čokoládové a dvou jogurtových. | Video: Zdeněk Bašus |  03:47

Související

    reklama
    reklama
    reklama
    Komerční sdělení
    reklama

    Sponzorované odkazy

    reklama