Kamu ve Vietnamu poráží Ditu P. autentičností. Vaření opravdu může mít příběh

Martin Svoboda Martin Svoboda
7. 4. 2016 6:16
Nová šestidílná kuchařská show zavede diváky do centrálního Vietnamu i pražské tržnice Sapa. Průvodcem je Kamila "Kamu" Rundusová, která vařila v Austrálii, na Novém Zélandě nebo v Anglii u televizního kuchaře Jamieho Olivera. "Jde o sympatickou minisérii, která k vietnamské kuchyni, kultuře i menšině v Česku přistupuje s respektem a zároveň zvědavostí," píše o kuchařské show České televize Martin Svoboda.
Kamu ve Vietnamu
Kamu ve Vietnamu | Foto: Česká televize

Kuchařka a gastroturistka Kamila Rundusová protáhne diváky v nové kulinářské show středoasijskou zemí i pražskou Sapou, řekne něco málo o tom, co na svých cestách o Vietnamu zjistila, a uvaří jedno jídlo na místě a druhé při dotáčkách v české tržnici.

Na první pohled je jasné, že přístupem jde o pravý opak pojetí Dity Pecháčkové, v němž se kuchařka izoluje od světa a v nadreálné kuchyni připravuje jídla, jež jsou nakonec naaranžována tak dokonale, až působí nepřirozeně.

Tady rozhodně nejde o foodporno, Kamu ve Vietnamu zůstává nohama na zemi, v reálném prostředí a mezi reálnými lidmi. Nesnaží se naaranžovat krásné exotické kulisy jako z katalogu, Vietnam je v pořadu leckdy poněkud ošklivý, tím přesvědčivěji se však k divákovi dostane pomyslná vůně jídla. Je to opravdové.

Ukazuje se, že vaření opravdu může mít příběh – příběh kultury, v níž se vyvíjelo, příběh lidí, kteří ho připravují. Trik spočívá v autenticitě, kterou show dokáže reprodukovat. Možná na to má vliv skutečnost, že vznikla poměrně narychlo. Rundusová do Vietnamu nejela s tím, že bude natáčet, chytli se jí ale její známí, domluvili se s ní a vyslali za ní malý štáb.

Kamila "Kamu" Rundusová

Kamila Rundusová Show Jana Krause
  • Po dokončení hotelové školy pracovala například na Novém Zélandu nebo v Austrálii
  • Má za sebou měsíční praxi u šéfkuchaře Jamieho Olivera
  • Její blog na Facebooku sleduje přes 20 tisíc lidí
  • Rozhovor s nadějnou kuchařkou si přečtěte ZDE.

Podle toho výsledek i vypadá. V některých ohledech mu to prospívá, v jiných ale škodí. Nejvíc ze všeho táhne tvůrce k zemi, že zjevně nestihli detailněji propracovat scénář, jenž by podle určeného klíče během šesti epizod systematicky postupoval ke komplexnějšímu poznání vietnamské kuchyně. Místo toho se zdá, že štáb dal dohromady, o čem by který díl mohl být čistě podle aktuálních možností. Sice se podařilo každý díl zaštítit nějakým nosným tématem, například návštěvou farmy, v detailech už ale koncept neexistuje a pořad se leckdy i na poli jedné epizody opakuje, nebo naopak něco sděluje s až přílišnou samozřejmostí.

Největším problémem je komentář Michala Holána. Svým zvýšeným afektem vytrhává z jinak přirozeného plynutí děje a nenuceně přímého projevu Rundusové. Kdyby stála ve studiu dokonale nasvícená a nalíčená, byl by asi její projev problematický, uprostřed Hanoje si ale může dovolit se přeřeknout a zapomenout. Opět narůstá dojem věrohodnosti. Komentář pokoušející se velmi úlisně o familiárnost dojem pouze narušuje.

Pozitivní je, že Rundusová se nesnaží jako tolik jiných evropských turistů přesvědčovat nás o tom, jak dokonale splynula s cizí kulturou, otevřela se jí a napojila se na ni. KAMU zůstává návštěvnicí, ráda se vrací na svá oblíbená místa, dělá si zde kamarády a poznává cizí prostředí.

Jde o upřímný a sebereflexivní přístup, jenž v sobě nemá pokrytectví Doroty Nvotové, která se nás i samu sebe v dokumentu Fulmaya snažila přesvědčit, jak se duchovně sžila s Indií, ačkoliv bylo jasné, že jde jen o namyšlenou a v důsledku slepou turistku. Rundusová na sebe nestrhává pozornost, nedělá ze sebe hrdinku, stává se pouze průvodcem světem, který ji fascinuje.

Kamu ve Vietnamu má rozhodně mouchy plynoucí nejspíš z rychlosti produkce. V rámci své nedokonalosti jde ale o sympatickou minisérii, která k vietnamské kuchyni, kultuře i menšině v Česku přistupuje s respektem a zároveň zvědavostí, představuje je, ale nedělá z nich atrakci ani karikaturu.

Znám spoustu žen, které jsou v kuchyni nepostradatelné, ale málo se jich dostane na pozici šéfkuchaře, nejsou na to dost tvrdé, tvrdí kuchařka Kamura. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

před 11 minutami

Rada ČNB opět nechala úrokové sazby beze změny

Bankovní rada České národní banky ve středu ponechala úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstává na 0,25 procenta. Informovala o tom mluvčí centrální banky Markéta Fišerová. Sazby by měly podle ekonomů beze změny zůstat delší dobu.

Na posledním měnovém jednání na počátku srpna nechala rada úrokové sazby také stejné. Naposledy je změnila 7. května, kdy snížila základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu na 0,25 procenta. Předtím snížila rada úrokové sazby dvakrát v březnu. Cílem bylo zmírnit dopady šíření koronaviru na ekonomiku. Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům vyšší úroky přinášejí dražší úvěry na investice a provoz, domácnostem zase dražší půjčky na bydlení.

Zdroj: ČTK
Další zprávy