Svět dobyl s ikonickou Nutellou, její vynálezce Francesco Rivella zemřel

ČTK ČTK, Ondřej Bílek
18. 2. 2025 15:30
První sklenice Nutelly sjela z výrobní linky v roce 1964. Francesco Rivella, který stál u jejího zrodu, v pátek zemřel. Bylo mu 97 let.
Francesco Rivella, který stál u zrodu pomazánky Nutella, v pátek zemřel. Bylo mu 97 let.
Francesco Rivella, který stál u zrodu pomazánky Nutella, v pátek zemřel. Bylo mu 97 let. | Foto: Profimedia.cz

Rivella, kterého v Itálii označují za "otce" Nutelly, pomohl vytvořit nejznámější lískooříškovou pomazánku na světě. Zemřel minulý pátek, na den svatého Valentýna. Shodou okolností přesně deset let po smrti tehdejšího šéfa a dědice potravinářského koncernu Michela Ferrera, s nímž Nutellu vyvinul.

Posedlost dokonalou chutí

Rivellovi bylo 25 let a byl čerstvým absolventem potravinářské chemie v Turíně, když nastoupil do "laboratoře" společnosti Ferrero, kde se zrodily některé z dalších ikonických výtvorů této značky - bonbony Mon Chéri nebo čokoláda Kinder. Ve firmě zůstal celý život, s Michelem, synem zakladatele značky Pietra Ferrera, vytvořil nerozlučnou dvojici. Cestovali spolu po světě a nakupovali sladkosti, "ne aby je kopírovali, ale aby je vylepšili".

V Piemontu na severu Itálie, kde firma pořád sídlí, začal Pietro Ferrero během druhé světové války s výrobou cukrovinek, u kterých kakao (byl ho nedostatek) nahrazoval mletými lískovými oříšky. Rivella s jeho synem dál původní pastu, jež se prodávala ve tvaru bochánku, vylepšovali a zjemňovali. Honba za dokonalou chutí zabrala další roky, mezistupněm byl SuperCrema, "nový krémový výrobek, který se snadněji roztíral". A v roce 1964 přišla Nutella.

Impérium Nutella

Ferrero je dnes obrovským koncernem s ročním obratem více než 18 miliard eur (asi 451 miliard korun), který své výrobky prodává téměř ve všech zemích světa. Ročně vyrobí 500 tisíc tun Nutelly, jež se stala synonymem pro jakoukoliv oříškovo-čokoládovou pomazánku.

Možná to zní přehnaně, ale Nutella se změnila ve svého druhu fenomén. Má svůj světový den, který připadá na 5. února. Italský novinář Gigi Padovani sepsal knihu Mondo Nutella (Svět Nutelly). A odhaduje se, že přibližně čtvrtina světové produkce lískových oříšků použije pouze na výrobu téhle pomazánky.

 

Právě se děje

Další zprávy