Soutěž o nejlepší valašský frgál zná vítěze, porotu vedl Ladislav Frgal

ČTK ČTK
8. 10. 2017 18:15
Na víkendový gastrofestival do Velkých Karlovic navzdory nepříznivému počasí přijelo 25 000 lidí.
Soutěž o nejlepší valašský frgál
Soutěž o nejlepší valašský frgál | Foto: ČTK

Velké Karlovice - Ořechový frgál Anny Šaurové z Karolinky dnes ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku zvítězil v soutěži o nejlepší tradiční valašský koláč, která byla součástí 9. ročníku Karlovského gastrofestivalu. "Porotci letos hodnotili 68 koláčů různých náplní, o deset víc než loni," řekla mluvčí pořádajícího Resortu Valachy Martina Žáčková.

Dvě třetiny soutěžních frgálů byly s hruškovou a tvarohovou náplní, častá byla také ořechová, maková a povidlová náplň. "Zajímavostí byl frgál jablečný, zelný a meruňkový. Asi poprvé jsme tu měli i jahodový. Vše bylo vynikající, jako porota to máme rok od roku těžší. Sami si doma s oblibou pečeme hruškový frgál, tak dobře vím, jak je to pracné a obtížné," komentoval soutěž předseda poroty Ladislav Frgal.

Vítězka Anna Šaurová se soutěže o nejlepší frgál účastní pravidelně. V předchozích ročnících několikrát zvítězila nebo obsadila jinou přední pozici. "Proč jsem se letos rozhodla zrovna pro ořechový? Navedl mě můj muž, i vnuci ho mají rádi. Peču ho v poslední době častěji, i když je kvůli ceně ořechů ze všech náplní nejdražší," uvedla Šaurová.

Dvaašedesátiletá vítězka dříve pracovala jako vedoucí školní jídelny a nyní má pečení frgálů jako příjemné zpestření v důchodu. "Je to můj velký koníček, peču pro lidi na objednávku, aby se mi v důchodu nezkrátily žíly," podotkla s úsměvem Šaurová, podle které upéct opravdu dobrý frgál není vůbec jednoduché.

"Recept jsem před lety získala od známé, u které jsem se učila péct, a sama jsem si ho časem ještě trochu vylepšila. Už se podle něj naučila péct dcera a teď se zaučuje vnuk. Tím nejdůležitějším ale podle mě je, aby byl koláč pečený s lásku a radostí. Pak výsledek vždycky stojí za to," dodala.

Nejvyšší příčky soutěže vedle vítězného ořechu ovládly tradiční náplně hruška a tvaroh. Porota hodnotila jak vzhled a chuť frgálů, tak i dodržení správných parametrů. Pravý valašský frgál má mít průměr 30 centimetrů, váží zhruba 600 gramů a vždy je pouze s jednodruhovou náplní, která má na řezu tvořit polovinu vůči těstu. V souladu se zeměpisným označením EU může být jako valašský frgál označován jen koláč vyrobený na území Valašska.

Na víkendový gastrofestival do Velkých Karlovic navzdory nepříznivému počasí přijelo 25 000 lidí. Dorazil i michelinský šéfkuchař Toni Mörwald z vídeňské restaurace Le Ciel. "Jsem fascinovaný, kolik hostů jelo takovou dálku a na tak odlehlé místo, aby mohli prožít den ve společnosti dobrého jídla. U nás v Rakousku sice máme také gastronomické festivaly, ale opravdu ne v takovém rozsahu," řekl Toni Mörwald.

Kromě frgálů si návštěvníci gastrofestivalu mohli pochutnat i na specialitách, které připravily místní restaurace. Gastrofestival se letos konal devátým rokem, návštěvníci při něm procházeli 3,5 kilometru dlouhým údolím Léskové a ochutnávali jídlo na 12 zastávkách. Loni akci navštívilo 41 000 lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy