Smrt na talíři. Příběhy fatálních otrav houbami, které otřásly světem

Dan Poláček Nikola Bernard Dan Poláček, Nikola Bernard
20. 7. 2025 7:45
Smrtící omyly, které změnily dějiny - houby se staly tichými zabijáky, a to jak v antice, tak v současnosti. Tragické případy otrav, záměny i selhání tradičních znalostí připomínají, že i jedna porce může zničit celý rod a otřást komunitami. Objevte, jaké smrtelné otravy otřásly světem.

Tragédie bratří Hooparových (srpen 1693, New Jersey)

V létě roku 1693 zasáhla malou osadu v Nové Anglii tragédie, která se zapsala nejen do místní historie, ale i do dějin Severní Ameriky jako první známý případ smrtelné otravy houbami na tomto kontinentu.

Dva bratři, dvanáctiletý Richard a desetiletý Charles Hooparovi, se vydali do okolních lesů hledat jídlo. V době, kdy osadníci často třeba spoléhali na dary přírody, nebylo sbírání hub ničím výjimečným. Co ale nikdo netušil - včetně chlapců samotných - bylo, že přinesené houby byly smrtící. Oba bratři zemřeli během jediného dne. Bez varování a šance na pomoc. 

Dnes víme, že příznaky popsané v dobových záznamech odpovídají otravě způsobené amatoxiny - látkami, které obsahuje například muchomůrka zelená.

 
Mohlo by vás zajímat

Právě se děje

Další zprávy