reklama
 
 

Nejpopulárnějším ovocem je rajče, i když se tomu nechce věřit. A nejvíce jich vypěstuje Čína

8. 3. 2017
Nejčastěji pěstovaným ovocem na světě je rajské jablko, předčilo mango i banány. Že se nejedná o zeleninu, potvrdilo také usnesení Evropského parlamentu v roce 2011. Největším producentem rajčat přitom není Itálie, ale Čína.

Britská stanice BBC přišla se zajímavým tvrzením. Podle britského doktora Michaela Mosleyho je rajče nejpopulárnějším a nejprodukovanějším ovocem na světě. Je na tom lépe než mango i banány. Vychází přitom ze statistik o světové produkci. 

A že rajče není ovoce? Mosley vysvětluje, že ačkoliv většina lidí řadí rajče k zelenině, ve skutečnosti jeho semínka patří do stejné botanické třídy, jako jsou bobule rybízu, jahody nebo maliny.

Skutečnost, že rajče je ovoce, potvrdil v roce 2011 také Evropský parlament. Reagoval tak na stálé spory, které se kolem této věci vedly.

Nejprve okrasné rostliny, potom potravina

Každým rokem je po celém světě vyprodukováno nejméně 170 milionů tun rajčat, čímž poráží i velmi oblíbené banány. Rajčata se konzumují syrová, v omáčkách a pastách, nebo jako džus.

Dovezena do Evropy byla z amerického kontinentu španělskými mořeplavci. Pěstovali je Aztékové, kteří jim dali jméno tomatl, odtud se potom vzalo španělské pojmenování tomate. Do češtiny byl název přeložen z německého paradiesapfel - rajské jablko.

Zprvu se rajčata pěstovala jako okrasné rostliny v Itálii a Portugalsku. Jako potravinu je poprvé použili právě Italové v 18. století, na stoly ostatních evropských národů se dostala až o století později.

Největším pěstitelem rajčat je Čína

Na světě existuje více než 200 000 druhů rajčat. Největším pěstitelem rajčat ale není Itálie, jak by se mnozí mohli domnívat, nýbrž Čína. Ročně tento asijský stát vypěstuje zhruba 30 % světové produkce.

Rajská jablka, jak se jim také někdy říká, jsou zdravější než běžná jablka. Obsahují řadu vitamínů a minerálů, například draslík a sodík. Kromě toho se v nich vyskytuje také antioxidant lykopen, který je spojen se snižováním rizika srdečních chorob a některých typů rakoviny.

Mosley v článku pro BBC kromě jiného uvádí, že existují jisté důkazy o tom, že rajčatová pasta chrání před slunečními spáleninami. Rajčata podle britského doktora obsahují také specifickou, příjemnou pikantní chuť, kterou v Japonsku pojmenovávají jako unami. Tuto chuť rozpoznává lidský jazyk jako jednu z pěti kromě hořké, kyselé, sladké a slané.

Každý rok se také ve španělském městě Buñol koná festival La Tomatina, kdy po sobě až 40 tisíc lidí hází rajčaty. Tradice začala ve čtyřicátých letech 20. století, kdy se údajně vzbouřili nespokojení místní obyvatelé a během městské slavnosti napadli rajčaty radní.

autor: Magazín | 8. 3. 2017

Související

    Hlavní zprávy

    reklama
    reklama
    reklama
    reklama
    reklama

    Sponzorované odkazy

    reklama