Papalášské krávy. Nečekaný recept na dobré mléko

ČTK ČTK
14. 10. 2013 9:44
Na téhle farmě mají krávy volnost. Nechávají se opečovávat, když to samy chtějí
Krávy tu mají, nač si vzpomenou: masáže, relaxační lehátka i hudbu (ilustrační foto).
Krávy tu mají, nač si vzpomenou: masáže, relaxační lehátka i hudbu (ilustrační foto). | Foto: Karel Toman

Capaccio (Itálie) - Keith Jarrett ráno zahajuje hudební program: Kachnička, Karamelka a Madam si vedle Mozarta velmi oblíbily jazz. Masáže kartáčem a další služby, takové péče hodné VIP se pěti stům buvolích krav na zemědělské usedlosti Tenuta Vannulo jižně od Neapole dostává denně.

"Na rozdíl od jiných chovů zde krávy mají volnost. Nechávají se opečovávat, když to samy chtějí, podle instinktu," vysvětluje pětadvacetiletá Valentina Michelucciová, pracující na statku.

Buvolí krávy pozvolna přicházejí k přístroji, který je rozezná podle kódu na jejich elektronickém náhrdelníku, a přizpůsobuje se jejich vemeni. Po zbývající dobu si mohou vybrat mezi osvěžující sprchou, siestou na pohodlných kaučukových matracích či masáží elektrickým kartáčem.

"Mají prostor pro relaxaci, hudbu. Umožňuje nám to produkovat více mléka, protože zvíře je po takové péči více uvolněné," vysvětluje Michelucciová, kterou cituje agentura AFP. Michelucciová tvrdí, že buvolí krávy mají obecně nejraději Mozarta.

Strakatí klauni na vymření, chov krav se přestává vyplácet:

Podle Antonia Palmieriho, bývalého bankovního ředitele, který tento statek založil a vede ho, se se zvířaty musí dobře zacházet, aby produkovala mléko bez stresu. Na jeho farmě, která se rozkládá na 200 hektarech asi 50 kilometrů jižně od Salerna, je vše bio, od potravy pro buvolí krávy po výrobky z jejich mléka, mozzarellu, kuliček bílých jako porcelán, ale také jogurty.

Vše se prodá jen na statku. Jezdí sem desítky tisíc lidí

Množství produktů je záměrně omezeno: například se vyrábí jen 300 kilogramů mozzarelly denně. A vše se prodává přímo na místě. Usedlost Tenuta Vannulo přitom nic neexportuje a své výrobky prodává jen přímo na statku. "V posledních letech je velmi módní záležitostí konzumovat místní produkty. Ale my to tady u nás děláme od roku 1988. Tytéž buvolí krávy mám už 25 let a stále se snažím zlepšovat kvalitu, nikoli kvantitu," uvádí Palmieri.

A funguje to. Zákazníci přicházejí odevšad. Dokonce se tam pořádají zájezdy s průvodci v několika jazycích. Letos v srpnu statek navštívilo rekordních 45 000 lidí. Palmieri přesto nehodlá zvyšovat produkci; brání mu v tom respekt vůči zvířatům a požadavky bio kvality.

Když je kráva nestresovaná a uvolněná, více nadojí.  A mléko je lepší.
Když je kráva nestresovaná a uvolněná, více nadojí. A mléko je lepší. | Foto: Karel Toman

"Nepochybně to je jedna z nejlepších mozzarell. Je vždy čerstvá. Někdy dokonce není k dostání, poněvadž je hned vyprodaná. Musím si ji předem rezervovat!" říká pravidelná zákaznice Anna Orzannová žijící v Salernu. "Mléko není nijak jednoduché, je to živý produkt. Dobrá mozzarella musí mít trošku nasládlou a ořechovou chuť," tvrdí šéf sýrárny na statku Donato Brinca.

Mozzarella se vyrábí od 12. století, ale teprve nedávno je po ní velká poptávka v předních restauracích v New Yorku, Paříži nebo Sydney. Až do 80. let minulého století ji vyráběly výhradně statky jako je Vannulo.

Od mléka po kabelky. Vše z buvolí krávy

Podle Piera Sarda, předsedy Nadace pro biodiverzitu italského hnutí Slow Food, které propaguje místní produkty, je mozzarella z Vannula všeobecně považována za nejlepší. Přestože je vědecky obtížné prokázat, že se dobrým zacházením s dobytkem dosáhne vyšší kvality mléka, zdůrazňuje.

Zatímco "běžná" kráva denně dává 30 až 40 litrů mléka, buvolí kráva nadojí jen osm až devět litrů, z něhož se vyrobí jen tři mozzarelly. Je to skutečně luxusní výrobek, který se však statek rozhodl prodávat za běžnou cenu, 13 eur za kilogram (asi 332 Kč), zatímco třeba v Rusku se kvalitní mozzarella prodává za 30 eur (asi 767 Kč).

Kovbojové z Golanských výšin:

Statek nedávno rozšířil výrobu o zmrzlinu a příští rok chce vyrábět čokoládu, to vše z buvolího mléka.

V jedné zdejší dílně se vyrábějí rovněž kabelky a pásky z buvolí kůže a Palmieri chce brzy otevřít i restaurant. Podávat se tam budou steaky z buvolího masa. Neboť vše jednou končí - i život buvolí VIP krávy.

 

Právě se děje

před 1 hodinou

Lyžař Švancer je třetím nejlepším mladým sportovcem Evropy

Šestnáctiletý akrobatický lyžař Matěj Švancer skončil třetí v zimní části ankety o nejlepšího mladého sportovce Evropy, kterou pořádá Evropský olympijský výbor. Cenu Piotra Nurowského získala italská biatlonistka Linda Zingerleová. Před Švancerem se umístila ještě rakouská sdruženářka Lisa-Marie Hirnerová.

"Moc si toho vážím. Beru to jako odměnu za všechno, co se mi povedlo minulou sezonu. Chtěl bych poděkovat českému i rakouskému týmu a všem, kteří se na mých výsledcích a přípravě podílejí. Zároveň je to pro mě velká motivace do budoucna. Budu se snažit ukázat, že to je zasloužené ocenění, v této sezoně k tomu bude snad dost příležitostí," uvedl Švancer v tiskové zprávě lyžařského svazu.

před 1 hodinou

Policisté na jihu Moravy zadržela dalších 12 migrantů v dodávce

Cizinecká policie v Jihomoravském kraji zadržela na dálnicích dalších 12 běženců, čtyři Syřany a osm Afghánců. Policie to v pátek uvedla na svém twitteru. Běženců zajištěných na jihu Moravy v poslední době přibývá.

Asi tři desítky policistů na akci kontrolovali nákladní vozy, dodávky i autobusy ve čtvrtek, spolu s celníky zkontrolovali přes 400 vozů. Zjistili 12 cizích státních příslušníků, kteří jsou podezřelí z toho, že na české území vstoupili neoprávněně. Na D1 u Ostrovačic kontrolovali dodávku, kterou řídil Syřan s povoleným pobytem v Německu. V dodávce ale byli další čtyři Syřané. Na D2 pak kontrolovali kamion, kdy detektor tlukotu srdce uvnitř odhalil přítomnost lidí. Šlo o osm Afghánců.

"V současnosti ve všech případech probíhá prověřování, jehož úkolem je zjistit okolnosti, za jakých se osoby do vozidel dostaly a jaká byla skutečná úloha jejich řidičů," uvedli policisté.

Zdroj: ČTK
Další zprávy