Nejlepší zmrzlina v Brně vzniká v malém domku, na dračku jde příchuť krupicové kaše

Nejlepší zmrzlina v Brně vzniká v malém domku, na dračku jde příchuť krupicové kaše
V centru Brna sídlí v památkově chráněném měšťanském domě zmrzlinárna Ještě Jednu. Podle místních v ní prodávají jednu z nejlepších zmrzlin ve městě. Za podnikem stojí Jakub Gavor (na fotce).
"Jedním z našich důležitých bodů jsou právě speciální příchutě, které neustále obměňujeme a nabízíme jak na přímém prodeji, tak i ve zmrzlinových kelímcích na doma," říká podnikatel.
Nápad dělat zmrzlinu se zrodil, když pracoval v Gran Moravii. Ve firmě dostal na starost výrobu točené zmrzliny, kterou v prodejně nabízeli zákazníkům na doma hluboce zamrazenou v kelímcích. “Tehdy jsem si říkal, že to nemůže být zas tak složité, a pokusil se o první výrobu zmrzliny v domácích podmínkách a začala téměř dvouletá šňůra experimentů formou pokus omyl,” vzpomíná podnikatel.
Mezi nejoblíbenější a speciální příchutě patří krupicová kaše, která vede a předčí v prodejích i pistácii. Dalšími oblíbenými a netradičními příchutěmi je také karamelový větrník, borůvkový knedlík, cappuccino s whisky karamelem a mnoho dalších. Kopeček (82 mililitrů) tu stojí 42 korun. Pokud chce zákazník zmrzlinu do domácího pečeného kornoutu, připlatí si deset korun.
Foto: Aktuálně.cz / Ještě jednu
Magdaléna Medková Marek Pros Magdaléna Medková, Marek Pros
26. 8. 2022 5:59
Zmrzlinárna Ještě Jednu v centru Brna sídlí v památkově chráněném domě s dlouhou historií. Jakub Gavor ho během covidu zrekonstruoval a na malém prostoru tu připravuje a prodává jednu z nejlepších zmrzlin ve městě.

Gavor sice vystudoval střední stavební, ale začal pracovat v úplně jiném oboru, v La Formaggeria Gran Moravia. "Tam jsem dostal na starost výrobu točené zmrzliny, kterou jsme v prodejně nabízeli zákazníkům na doma hluboce zamrazenou v kelímcích. Tehdy jsem si říkal, že to nemůže být zas tak složité, a pokusil se o první výrobu zmrzliny v domácích podmínkách a začala téměř dvouletá šňůra experimentů formou pokus omyl," vzpomíná. 

Nadšení a radost z výroby mu vydržely, a tak se rozhodl v roce 2017 vyrazit na první zmrzlinový kurz v Bologni. "Po kurzu jsem výrobě definitivně propadl, pochopil skládání receptů a cesta k vlastní zmrzlinárně byla jasná," říká.

Loni otevřený podnik v ulici Minoritská, který patří podle ohlasů místních i hodnocení na internetu mezi nejvyhlášenější zmrzlinárny v Brně, nechal zrekonstruovat od architektky Barbory Kudelové ze studia HRA (Holky rády architekturu). "Prostor tvoří klenba a je poměrně malý. O to větší výzvou bylo přehledně umístit všechny provozy. Zadáním bylo vytvořit provozovnu, která obsahuje malé zázemí (přípravnu) a výdejní místo s mrazicími boxy," vysvětluje architektka. 

Podívejte se v galerii, jak se s rekonstrukcí popasovala.

 

Právě se děje

Další zprávy