Posedy jsou klenoty české tvořivosti. Myslivci je staví ze záchodů i maringotek

Podívejte se na nejlepší fotografické úlovky, zjistíte přitom, co jsou Češi schopní postavit.
Posed v Hermanovce nad Topľou je jako ze Hry o trůny. Stavební buňka má velkorysý prostor a ochoz po celém obvodu.
Chýše jako z Mrazíka je ve skutečnosti starý seník s věžičkou. Nachází se v obci Sihla na Slovensku.
Posed v českých Přibenicích stojí na válečném krytu. "Když zvěř vrátí úder, stačí sejít o patro níž," říká Jan Holkup.
Plechový posed v Novém Kníně je vyrobený ze staré kabiny jeřábu.
Foto: Jan Holkup / koláž Aktuálně.cz
Magdaléna Medková Magdaléna Medková
9. 5. 2019 8:30
Jsou dominantou krajiny, a přesto stojí stranou. Posedy odráží lidskou tvořivost, fantazii a energii, kterou myslivci a další nadšenci po staletí vkládali do stavby svých rozhleden. "Posedy nejsou svázané žádnými normami a bezpečnostními předpisy, dají se postavit z čehokoli," říká lovec posedů Jan Holkup (38). Podívejte se na jeho nejlepší fotografické úlovky, zjistíte přitom, co jsou Češi schopní postavit.

První fotky posedů pořídil zhruba před deseti lety. Od té doby jezdí na výlety a loví kazatelny v Česku i na Slovensku. "Začal jsem jimi být posedlý," říká vystudovaný inženýr Jan Holkup (38). 

Amatérský fotograf má několik stovek úlovků, přesné číslo ale nezná. "Posedy jsou v přírodě na každém rohu. Často jsou stejné, najdou se ale i originály, které jsou opravdovými klenoty lidské tvořivosti," říká fotograf. 

Většina posedů slouží k lovu, někteří je ale využívají i k meditaci a odpočinku. "Jsou to místa, kde se dá schovat před civilizací nebo starostmi všedního dne," dodává Jan Holkup. Jeho originální sbírka lidové tvořivosti bude k vidění od 24. května na zámku Křtiny. 

 

Právě se děje

Další zprávy