Plzeň za 29 korun a pořádné omáčky. Máme stále plno, říká šéfkuchař podniku na Andělu

Nová restaurace na Andělu chce udělat hostům radost a nabízí plzeň za 29 korun.
Od půlky ledna provozovatelé nabízejí v méně vytížených odpoledních hodinách čepovanou plzeň za 29 korun. "Chceme v této době udělat lidem radost. Jak dlouho bude akce trvat, zatím netuším, začali jsme s tím před pár dny," vysvětloval koncem ledna šéfkuchař.
"Cena jídel ve všech podnicích, které mám jako šéfkuchař na starosti, se odvíjí od cen vstupních surovin. Musíme zaplatit nájem a taky zaměstnance. Navíc energie i nájem za poslední měsíce vzrostly a i výplaty zaměstnanců se za poslední tři roky výrazně zvedly," komentuje šéfkuchař David Kalina.
"Většina francouzských jídel, která nabízíme, jsou s omáčkou. A Češi jsou omáčkoví. Jen přístup k vaření francouzské omáčky je jiný, jsou silnější a přitom lehčí," popisuje Kalina jeden z příkladů.
"Myslím si, že všechny restaurace, kde figuruji, mají dobré jméno. U některých gastrofirem se stává, že nezaplatí svým zaměstnancům, to se ale u nás neděje. Navíc lidi si to mezi sebou řeknou, český kulinářský rybníček je poměrně malý," vysvětluje Kalina, který má pod sebou zhruba padesátku kuchařů ze všech podniků. Předpokládá, že výměna referencí o lidech z gastronomie funguje na úrovní šéfů hospod, ale také mezi personálem.
Foto: Tomáš Vocelka
Tomáš Vocelka Magdaléna Daňková Tomáš Vocelka, Magdaléna Daňková
8. 2. 2023 19:10
Podnik Red Pif není v Praze žádným nováčkem. Historie vinného baru sahá až do roku 2010, kdy jej podnikatel a znalec vín Milan Bartoš otevřel na Starém Městě. Podnik, kam hosté chodili nejen na přírodní vína, však v roce 2018 uzavřel. Od června loňského roku vítá hosty stejnojmenná restaurace na Andělu, nedaleko vstupu do metra.

Do nového projektu přizval Milan Bartoš podnikatele v gastronomii Libora Vedrala. Kuchyni, v níž připravují česko-francouzské pokrmy, šéfuje známá kulinářská osobnost David Kalina.

Spojit francouzskou a českou kuchyni podle něj byla výzva, zdůrazňuje ale, že obě dvě mají mnoho společného. Například za první republiky se v české gastronomii používala řada typicky francouzských ingrediencí.

"Většina francouzských jídel, která nabízíme, jsou s omáčkou. A Češi jsou omáčkoví. Jen přístup k vaření francouzské omáčky je jiný, jsou silnější a přitom lehčí," popisuje Kalina jeden z příkladů.

Mezi hlavní speciality podniku patří kromě svíčkové na smetaně dušená telecí plec, kuře na paprice, kohout na víně či dušené jehněčí nebo entrecôte steak. Podle šéfkuchaře zatím žádné jídlo svou oblíbeností nevyčnívá.

Od půlky ledna provozovatelé nabízejí v méně vytížených odpoledních hodinách čepovanou plzeň za 29 korun, v běžném provozu stojí o třicet korun více. 

"Začátek je vždycky složitý, záleží na místě, kde se podnik nachází, a na jeho konceptu. Ale myslím si, že jsme to vzali za správný konec a návštěvnost nám stoupá," tvrdí. "Prosinec byl pěkný, restaurace byla zaplněná jak v poledne, tak večer," dodává. 

 

Pokud jste v článku zaznamenali chybu nebo překlep, dejte nám, prosím, vědět prostřednictvím kontaktního formuláře. Děkujeme!

Právě se děje

před 40 minutami

Při zřícení tribuny na dětském fotbale v Rusku zemřela jedna žena, 26 lidí je zraněných

Jedna žena přišla o život a dalších 26 lidí, včetně 15 dětí, utrpělo zranění v Rostově na Donu na jihozápadě Ruska, kde se během dětského fotbalového utkání zhroutila tribuna, oznámil gubernátor Vasilij Golubev na sociální síti Telegram. Tři zranění - další žena a dvě děti - jsou ve vážném stavu.

Celkem bylo hospitalizováno 13 dětí a dva dospělí, uvedl šéf Rostovské oblasti s tím, že nemocnici navštívil a že všem zraněným byla poskytnuta péče. Konstrukce montované tribuny u veslařského kanálu se podle gubernátora zhroutila pod poryvem prudkého větru.

Úřady podle agentury RIA Novosti zahájily vyšetřování neštěstí podle paragrafu, který postihuje práci a služby neodpovídající požadavkům bezpečnosti a vedoucí k usmrcení člověka z nedbalosti.

Zdroj: ČTK
před 2 hodinami

Akademiky, které Zeman odmítal, jmenuje Pavel profesory v červnu

Prezident Petr Pavel jmenuje historika umění Jiřího Fajta a fyzika Ivana Ošťádala profesory pravděpodobně v červnu, oznámila mluvčí Hradu Markéta Řeháková. Pavlův předchůdce Miloš Zeman jim nejvyšší akademický titul odmítl přiznat, zdůvodnil to jejich prohřešky z minulosti.

"Předpokládáme, že budou (Fajt a Ošťádal) jmenováni společně s ostatními profesory v červnu," uvedla Řeháková. Pavel se stal prezidentem letos v březnu. Nedlouho poté řekl, že jmenuje Fajta a Ošťádala profesory, pokud dostane potvrzující stanovisko příslušných orgánů vysoké škol. Spolehne se podle svých slov na akademické prostředí, aby posoudilo, zda dotyčný splnil všechna kritéria pro přiznání profesorského titulu.

Zdroj: ČTK
před 2 hodinami

Dva členové Zemanovy ochranky zpronevěřili tisíce nábojů, od soudu odešli s pokutou

Peněžité tresty Obvodní soud pro Prahu 1 uložil dvěma mužům, kteří jako členové Útvaru pro ochranu prezidenta ČR podle obžaloby zpronevěřili tisíce nábojů. Podle nepravomocného rozsudku tím státu způsobili škodu přes 142 tisíc korun. Oba muži vinu odmítají, proti verdiktu se na místě odvolali. Případem se tak bude zabývat ještě pražský městský soud.

Obžaloba tvrdí, že Martin Tiefenbach a Patrik Přibyl, kteří u útvaru působili jako instruktoři, si z policejního skladu mezi lety 2018 a 2020 po vzájemné dohodě brali různé náboje. Celkem si jich podle státního zástupce pro soukromé účely přisvojili přes 20 tisíc. Střelivo pak podle nepravomocného verdiktu vykázali jako použité při střelecké přípravě.

Soudkyně Šárka Šantorová dnes uložila Tiefenbachovi peněžitý trest 150 tisíc korun, Přibylovi 100 tisíc korun. Druhému muži, který je na rozdíl od Tiefenbacha i nadále zaměstnán u policie, také na tři roky zakázala činnost v ozbrojených bezpečnostních sborech. Oba muže soudkyně potrestala za zpronevěru, Tiefenbacha navíc za nedovolené ozbrojování.

Ministerstvu vnitra musí podle verdiktu muži nahradit 105 tisíc korun, jde o částku se kterou se úřad do řízení jako poškozený přihlásil.

Zdroj: ČTK
před 2 hodinami

Evropská unie zdvojnásobí svou hasičskou flotilu, připravuje se na dopady klimatické změny

Evropská unie oznámila, že na letošní léto zdvojnásobí svou leteckou hasičskou flotilu. Učiní tak kvůli výzvám, jako je narůst počtu a intenzity lesních požárů v důsledku změny klimatu. Informovala o tom agentura Reuters.

"V několika posledních letech jsme byly svědky dosud největších výzev," uvedl komisař pro krizové řízení Janez Lenarčič. Během uplynulých deseti let byl podle něj zaznamenán v průměru 350procentní nárůst žádostí o pomoc skrze unijní mechanismus RescEU.

"Katastrofy jsou stále častější a intenzivnější," řekl Lenarčič s odkazem na riziko lesních požárů v oblastech, kde dříve nebyly běžné, a povodně v Belgii, Německu a Itálii.

Pro nadcházející sezonu lesních požárů bude rezerva RescEU zahrnovat 24 hasičských letadel a čtyři helikoptéry z deseti členských států. K tomu 11 unijních zemí vyšle téměř 450 hasičů, kteří budou mít základnu ve Francii, Řecku a Portugalsku.

Zdroj: ČTK
Další zprávy