FOTO Dobrá káva léčí. I proto Češi přestávají pít turka

FOTO Dobrá káva léčí. I proto Češi přestávají pít turka
Petra Veselá se v poslední době věnuje především šíření povědomí o kvalitní kávě. Na svých kurzech ji učí vařit nejen obyčejné lidi, ale i podnikatele a zájemce z oboru.
"Čerstvě pražená káva, dobrý mlýnek i kávovar, dobře nastavené mletí, doba extrakce..." To je namátkový výběr faktorů, které ovlivňují konečnou chuť kávy.
Nejčastěji se podle Petry Veselé dělá chyba v čistotě mlýnku a kávovaru. "Spousta kaváren často používá starou kávu, nebo mají mlýnek nastavený schválně moc na hrubo, aby káva vytékala rychle," vysvětluje.
Jak poznáte špatnou kávu? Podle vůně. "Když úplně nevoní tak, jak by měla, a také podle cremy (kávová pěna na povrchu, pozn. red.), i když některé vynikající jednodruhové kávy tak velkou cremu nemají. A samozřejmě nejvíce podle chutě, která by měla být plná a vyrovnaná."
Foto: Vojtěch Marek
Vojtěch Marek Petra Jansová Vojtěch Marek, Petra Jansová
28. 4. 2015 14:00
Co je základem dobré kávy a v čem se dělá při její přípravě nejčastěji chyba? Návod, jak si připravit tu nejlepší kávu, prozradí baristka Petra Veselá.

Fotogalerie – Káva patří v Česku mezi nejoblíbenější horké nápoje, každý Čech jí ročně zkonzumuje dvě až tři kila.  

Její chuti podlehla i známá česká baristka Petra Veselá, která vyhrála mistrovství České republiky baristů, soutěž Mistr kávy. Postupně se díky kávové vášni dopracovala až k postu mezinárodního porotce.

Kávovou kulturu Čechů chválí a tvrdí, že dávno vyrostli z vášně zvané "turek". "Neuvěřitelně se to u nás zlepšilo, což je moc fajn. Otevírá se spousta nových, dobrých kaváren, ale i pražíren," říká.

 

Právě se děje

Další zprávy