Špaček: Roušky si v restauraci sundávají nejdřív dámy. Barevně je slaďte s šaty

Projděte si praktické tipy, jak se v době koronaviru chovat v restauracích a neporušit přitom pravidla společenské etikety.
Při příchodu do restaurace má podle Ladislava Špačka obsluha hosta nechat, aby si sám vybral, jestli chce pomoct z kabátu, nebo si ho svlékne sám. "Úkolem personálu je nově dbát nejen o pohodu, ale také o bezpečí hostů. O tom, jak blízko se může obsluha přiblížit, v současné situaci rozhoduje sám host," tvrdí popularizátor společenské etikety.
Špaček také nabádá, aby hosté hned při vstupu do restaurace a následně i po opláchnutí rukou na toaletě použili připravenou dezinfekci. "Udělat základní minimum pro ochranu ostatních je ohleduplné nejen k ostatním hostům, k obsluze, která je v tomto ohledu velmi zranitelná, ale také k restauraci, která je za dodržování pravidel odpovědná," zdůrazňuje.
Dodává, že sundávání roušky není z hlediska etikety povinností. "Pokud se někdo rozhodne nechat si roušku nasazenou, je to ohleduplnost, nikoli nezdvořilost. Roušky se nosí tak, aby zakrývaly ústa i nos," vysvětluje Špaček.
Za známku dobrého vkusu Špaček považuje, když si hosté roušky barevně sladí s šaty či s kapesníčkem v saku.
Foto: Restaurace Parnas
Magazín Magazín
23. 5. 2020 17:50
Otevření restaurací po uvolnění vládních omezení mohlo přivést do rozpaků mnoho hostů i obsluhu. V luxusních podnicích, kde číšník běžně pomáhá hostům z kabátu nebo jim prezentuje vybranou lahev vína, totiž nebylo jasné, jak skloubit společenskou etiketu a hygienická opatření. Popularizátor dobrého vychování Ladislav Špaček proto spolu s restaurací Parnas vydal manuál platný pro dobu koronaviru.
 

Právě se děje

Další zprávy