FOTO Sbohem, český smažáku. Na talíř míří červi a kobylky

FOTO Sbohem, český smažáku. Na talíř míří červi a kobylky
Účastnice školy vaření ochutnává dezert s hmyzem.
Zdobené čokoládové košíčky červy
Student Wander Alblas domlouvá detaily při přípravě jídla se svým učitelem a šéfkuchařem Henkem van Gurpem.
Šéfkuchař Henk van Gurp předvádí, jak se připravují smažené karbanátky s moučnými červy.
Foto: Reuters
Zuzana Mocková Zuzana Mocková
21. 5. 2014 7:00
Entomolog z holandské univerzity razí kvůli možné potravinové krizi myšlenku návratu ke starým stravovacím návykům. Učí proto lidi jíst hmyz všeho druhu.

Wageningen – Profesor Arnold van Huis má obavy z budoucího nedostatku zemědělské půdy a hospodářských zvířat. Prosazuje proto teorii, že by se lidé měli naučit konzumovat alternativní stravu.

S šéfkuchařem Henkem van Gurpem vytvořili chutné recepty z hmyzu. Odvážlivci v kavárně Tante Truus v Almere si tak mohou pochutnat na čokoládovém muffinu s kobylkou, na masových kuličkách s červy a dalších pochoutkách.

Huis tvrdí, že v konzumaci hmyzího jídla nám brání pouze psychika. Doufá, že zanedlouho změní názor lidí stravu, která je nejen bohatá na bílkoviny, ale je zároveň ekologická. Při přípravě hmyzu totiž nevzniká žádný odpad.

 

Právě se děje

Další zprávy